Yngling Mandy Mulder, Annemieke Bes en Marije Kampen  (Richard Langdon) 200x150 2008: Yngling Audio Keiharde selectie leidt tot zilver 2008

Yngling

Yngling Mandy Mulder, Annemieke Bes en Marije Kampen  (Richard Langdon)

2008, Zomerspelen XXIX te Beijing, China
Sport: zeilen
Onderdeel: Yngling
Prestatie: zilver
Datum medal race: 17 augustus 2008 

De Nederlandse zeilsters Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen wonnen in Qingdao Olympisch zilver in de Yngling-klasse. De ploeg slaagde er in de laatste race niet in om voor Groot-Brittanniƫ te eindigen. In dat geval hadden de drie Nederlandse vrouwen goud gehaald.

De Britse vrouwen wonnen echter de medalrace, voor Duitsland en Griekenland. De Nederlandse boot kwam als vijfde over de finish. Het brons in het eindklassement werd een prooi voor Griekenland.

De succesvolle combinatie werd pas kort voor het Olympische toernooi samengesteld. Mulder, Bes en Witteveen maakten jarenlang deel uit van een groter gezelschap van negen zeilsters die in een soort masterplan van bondscoach Maurice Paardenkooper in wisselende samenstellingen drie boten bevolkten.

Het plan ontstond na de Olympische Spelen van Athene 2004, waar de Nederlandse zeilers geen medaille veroverden. De negen kernploegzeilsters waren collega's, maar ook concurrenten van elkaar. Door ze vanaf 2005 jarenlang steeds met en tegen elkaar te laten varen, hoopte Paardenkooper een hoog niveau in alle omstandigheden te bereiken.

Zes van hen moesten echter afvallen. Pas begin juli van 2008 werden stuurvrouw Mulder, Bes (middenpositie) en Witteveen (voordek) benoemd als Olympisch trio. Een gewaagde keuze van Paardenkooper, omdat deze drie zeilsters nog weinig grote wedstrijden hadden gevaren. Het trio beschaamde het vertrouwen van de coach geenszins en deed in Qingdao vanaf het begin mee om de prijzen. Het zilver was daarmee voor Paardenkooper ook een persoonlijke bekroning van vier jaar arbeid.

Beluister hier de reactie van de zeilsters na het behalen van de medaille:
Bronnen:
  • ANP
  • Foto: Richard Langdon
  • Audio: NOS

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie