Aniek van Koot

Rolstoeltennis

Naam: Aniek van Koot
Geboortedatum: 15 augustus 1990
Woonplaats: Arnhem
Werk: Fulltime sporter
Sport: Rolstoeltennis

Gekwalificeerd door: een tweede plek op de wereldranglijst per 21 mei 2012 (mei 2012).

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 1 tot en met 8 september

Tot een paar weken geleden had ze nog helemaal niet het gevoel dat ze er klaar voor was. Rolstoeltennisster Aniek van Koot vond het nog wel een paar maanden mocht duren voor het begin van de Paralympische Spelen. Maar nu het steeds dichterbij komt en de laatste puntjes op de ‘i’ worden gezet, begint het te kriebelen. “Het gevoel begint te komen. Met het Paralympisch team hebben we al wat sfeer mogen proeven tijdens een bijeenkomst, we hebben alle kleding gehad. Het gevoel is er en nu heb ik echt zoiets van: ja, laat maar komen. Ik ben er klaar voor!”

Aniek van Koot is in 2000 begonnen met rolstoeltennis. De Arnhemse tennisster is geboren met een verkort rechterbeen, maar na verschillende operaties was de toestand van haar been zo verslechterd dat ze in 2002 besloot om het te laten amputeren. “Ik kon er gewoon niks mee en het zat in de weg. Ik weet niet echt hoe het was om mijn been te laten amputeren. Ik was pas elf. Ik deed toen al aan rolstoeltennis, maar dat heeft geen rol gespeeld in de beslissing. De grootste reden was waarschijnlijk dat mijn ouders mij mee zouden nemen naar Disneyland, maar ik ben nog steeds niet geweest.” Lachend: “Ik neem ze na de Paralympische Spelen wel mee.”

Niet naar Beijing
Na haar amputatie is van Koot ook weer verder gegaan met rolstoeltennis, wat ineens een stuk beter ging. Ze wilde steeds meer, ging harder trainen en speelde haar eerste internationale toernooien. Op achttienjarige leeftijd, in 2008, stond ze al in de top tien van de wereld, maar helaas mocht ze niet naar de Paralympische Spelen van Beijing. “Ik stond zevende, maar er stonden vier Nederlandse dames voor mij op de wereldranglijst en Nederland mocht er maar vier uitzenden. Daarom heb ik alles op televisie gevolgd.”
Na Beijing heeft van Koot de weg naar boven verder ingeslagen. Momenteel staat ze op een tweede achter nog altijd ongeslagen Esther Vergeer. “Ik hoop dat ik degene ben die Esther van haar troon stoot. Dat zou echt fantastisch zijn! Ik ben dichtbij een overwinning geweest in Amerika, dus ik weet dat ik haar op een goede dag kan verslaan. Dat geeft vertrouwen. Zij heeft natuurlijk ook heel veel druk. Ze is ook maar een mens en kan dus ook verliezen.”

De route naar London
De Arnhemse tennisster gaat dus voor goud in het enkelspel, maar mocht het om de één of andere reden niet lukken op de Spelen, ook dan weet ze dat ze een hele mooie voorbereiding heeft gehad. “Dat moet ik niet vergeten. De weg naar Londen heeft zoveel mooie momenten gekend. De voorbereiding was optimaal en dat vind ik ook al heel fijn. Ik mag die reis, wat het resultaat in Londen ook is, niet vergeten.”

Van Koot en Griffioen
In die reis won van Koot verschillende titels. Vooral in het dubbelspel was ze samen met haar partner Jiske Griffioen ijzersterk. Ze wonnen de laatste twee grote toernooien: Wimbledon en British Open. “Ik denk dat we ergens wel favoriet zijn voor de titel in het dubbelspel, maar ik denk dat het belangrijkste is dat we gewoon heel veel vertrouwen in elkaar hebben. Onze samenwerking is zo bijzonder. Jiske is echt een vriendin geworden. Als we samen op de baan staan, heb ik alleen nog maar plezier.”

In 2010 besloten van Koot en Griffioen om samen te gaan dubbelen in Londen. “We maakten de afspraak eigenlijk tussen neus en lippen door. Zo van: ‘Zullen we in Londen samen dubbelen?’ ‘Ja, is goed.’ ‘Oke.’ Natuurlijk hebben we het er later nog wel een keer goed over gehad, maar ik denk communicatie ook in wedstrijd de sleutel tot succes is. Ook in mindere tijden blijven we met elkaar praten.”

Aniek van Koot kan dus met twee medailles thuiskomen. Maar zo voelt het voor van Koot zelf niet. “Iedereen denkt dat ik die medailles even ga ophalen, omdat ik tweede op de wereldranglijst sta. Zo is het dus niet. Het gaat moeilijk worden de concurrentie is groot. Iedereen wil goud winnen op de Spelen en ik ook.”


Volg Aniek van Koot via:

Twitter: @AniekVanKoot
Facebook: facebook.com/aniekvankoot
Site: www.aniekvankoot.nl