Gerben Last

Tafeltennis

Naam: Gerben Last
Geboortedatum: 19 oktober 1985
Woonplaats: Kampen
Werk: Onderwijsassistent en leercoach havo 4 bij Centre for Sports and Education
Sport: Tafeltennis
Prestaties: PS goud (2004); EK zilver (2003, 2005, 2009, 2011); EK goud (2007); WK goud (2010) allen landenwedstrijd; WK brons (2010); EK zilver (2011) allen enkelspel
Eerdere deelname: Athene 2004 en Beijing 2008

Gekwalificeerd door: een plaats in de top 8 op de ITTF PTT wereldranglijst op de peildatum van 1 januari 2012.

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 30 augustus, 11.20 en 21.40 (kwalificatie)
- 31 augustus, 10.00 en 16.40 (kwalificatie)
- 1 september, mogelijk 11.20, 12.00 en 20.45 (kwart- en halve finales)
- 2 september, mogelijk 13.30 (finale)
- 5 september, 20.00 (teamwedstrijden)
- vanaf 6 september vervolgrondes (teamwedstrijden) 

Als nummer vier van de wereld sloot Gerben Last 2011 af. En dat was ruim voldoende voor de tafeltennisser om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen van 2012 in Londen. Het worden alweer zijn derde Spelen, ook al is hij pas 26. "Je merkt aan alles dat de Paralympische Spelen anders zijn. Ik heb nu het voordeel dat ik weet wat er tijdens zo’n toernooi allemaal op me af komt.”

Last sprokkelde vooral tijdens het Europees kampioenschap in Kroatië veel punten voor de wereldranglijst bij elkaar. “Het EK was voor mij een heel belangrijk toernooi. Ik kon er verlenging van mijn A-status krijgen en veel belangrijke punten voor de wereldranglijst pakken. Uiteindelijk won ik zilver bij het individuele toernooi en pakten Tonnie Heijnen, Ronald Vijverberg en ik ook zilver in het landentoernooi. Dat waren veel punten en daarnaast waren er nog punten blijven staan die we op het wereldkampioenschap in 2010 hadden gehaald.”

Daar won de tafeltennisser uit Kampen een bronzen medaille bij het enkelspel en werd hij wereldkampioen bij de landenwedstrijd. “Die ervaringen heb je toch nodig om Paralympisch kampioen te worden.”

London 2012
Of hij dat, straks in Londen, ook daadwerkelijk gaat worden, vindt hij moeilijk om te zeggen. “In principe kan iedereen die straks op de Paralympische Spelen staat kampioen worden. Ik denk dat er acht echte medaillekandidaten zijn, waaronder ik. Iedereen kan van iedereen winnen. Er is één Chinese tafeltennisser die iets boven de rest uitsteekt, maar het ligt straks echt aan de vorm van de dag. Je begint elke wedstrijd weer bij nul-nul, dus kansen zijn er altijd.”

Last is geboren met klompvoeten en speelt in klasse negen. “Ik heb alleen aangepast schoeisel, dat is het. Vroeger ben ik wel geopereerd, maar ik merk vrij weinig van mijn beperking. Het is voor mij ook helemaal geen beperking. Het is nooit anders geweest. Ik snap dat als je gehandicapt raakt door een ongeluk het heel erg is. Maar ik weet niet beter dan dat dit normaal voor mij is.”
Talent
Als klein jongetje was Gerben Last gek van voetbal. Helaas was dat door zijn klompvoeten geen succes. “Na het voetbal heb ik nog getennist, maar ik ben blijven hangen bij tafeltennis. In het begin deed ik dat vooral voor mijn plezier, maar toen zeiden mijn coaches dat ik meer talent had dan de rest. Dan word je als kind toch extra fanatiek. Ik ging van mijn club in Kampen naar Tafeltennis Zwolle. Met mijn team heb ik vorig jaar zelfs eredivisie gespeeld. Dat is het hoogst haalbare in Nederland. Jammer genoeg zijn we weer gedegradeerd, maar dit seizoen willen we weer promoveren naar de eredivisie.”

Die wil om altijd te winnen, is één van zijn sterkste punten. Altijd wil hij alles uit de kast halen. “Daarnaast heb ik ook wel een beetje het geluk dat ik ben gezegend met talent en balgevoel. Tafeltennis is zo’n enorme passie van mij, ik ben pas verslagen als het laatste punt is gespeeld.”

Winnen belangrijker dan meedoen
Met die gedachte reist Last ook af naar Londen. De Olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen’ geldt voor hem niet. “Die gedachte is heel nobel, maar er is nu eenmaal verschil in sporters. Er zijn sporters waarvan het al heel knap is dat ze meedoen, maar dat geldt voor mij niet. Ik ga voor goud en als ik goed speel, heb ik goede kansen.”

Tijdens het enkelspel zou Last zijn teamgenoot Tonnie Heijnen tegen kunnen komen. Maar dat ziet hij niet zo snel gebeuren. “Dat zou wel heel erg toevallig zijn. In de eerste ronde zal dat zeker niet gebeuren. Als dan het moet, doe het dan maar in de finale. Dan weet ik zeker dat hij ook een medaille heeft. Want ik wil het goud.”

Goud in de teamwedstrijd ziet de man uit Kampen niet zo snel gebeuren. De klassen negen en tien zijn samengevoegd, waardoor hij en Heijnen er veel sterke concurrenten bij hebben gekregen. “In 2004 wonnen wij goud tijdens onze eerste Paralympische Spelen. Ergens hoopten we er toen op, maar verwacht hadden we het niet. Nu verwachten we het ook niet. We gaan er voor, maar het is wel afhankelijk van een heleboel factoren. Als we geen goede loting hebben, dan wordt het een lastig verhaal. Hebben we die wel, dan kunnen we misschien wel zorgen voor een stunt.”

Volg Gerben Last via

Twitter: @gerbenlast85
Facebook: facebook.com/Gerbenlast
Site: www.gerbenlast.nl