Maurice Deelen

Zwemmen

Naam: Maurice Deelen
Geboortedatum: 17 april 1971
Woonplaats: Amersfoort
Werk: Fulltime sporter
Sport: Zwemmen, S8
Prestaties: EK goud 50m vrije slag (2009); EK zilver 100m vrije slag (2009, 2011); WK brons 50m en 100m vrije slag (2010); WK zilver 100m schoolslag (2010); EK zilver 100m vrije slag (2011)

Gekwalificeerd tijdens: Open NK voor de 50m en 100m vrije slag, de 100m schoolslag en de 200m wisselslag.

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 1 september, 11.36, series (100m ss)
- 1 september, 19.20, finale (100m ss)
- 3 september, 13.03, series (50m vr)
- 3 september, 20.54, finale (50m vr)
- 5 september, 10.30, series (200m ws)
- 5 september, 18.30, finale (200m ws)
- 6 september, 12.25, series (100m vr)
- 6 september, 20.19, finale (100m vr)


Terwijl iedereen om hem heen al vakantie heeft, is zwemmer Maurice Deelen nog volop aan het werk. In het zwembad en in de sportschool werkt hij de nodige trainingen af die hem in topvorm moeten krijgen voor de Paralympische Spelen in Londen. “Ik weet waar ik het voor doe, dus dat maakt het iets minder zwaar. Ik ben één van de oudsten in het deelnemersveld, dus ik moet ook wel. Als ‘oudje’ bouw je minder snel kracht op dan die jonkies.”

Gelukkig ontbreekt het de 41-jarige Deelen niet aan motivatie en discipline. Regelmatig gaat zijn wekker om half zes om de eerste zwemmeters van de dag te maken. “Op het moment dat de wekker af gaat is het wel eens vervelend, maar gelukkig heb ik er niet zo’n moeite mee om uit bed te komen. Ik hoef niet te 'snoozen'. Ik word wakker, ga uit bed en weet dat het weer een nieuwe dag is waar ik er weer helemaal voor kan gaan.”

Dat moet ook wel, want de concurrentie is de laatste jaren flink toegenomen. Dat merkte Deelen wel tijdens het Europees kampioenschap in Berlijn. Daar had hij al gerekend op een medaille op de 100 meter schoolslag, maar uiteindelijk tikte hij als vierde aan. “Daar waren opeens nieuwe concurrenten die ook heel snel zwommen. Dat toernooi presteerde ik sowieso niet goed, maar daar heb ik wel van geleerd. Iedereen doet zijn uiterste best en iedereen wil in Londen een medaille winnen.”

Tweehonderdste van een seconde
Maurice Deelen werd in 2001 geveld door een hersenbloeding, waar hij een gevoelsbeperking aan de rechterkant van zijn lichaam aan overhield. Per toeval kwam hij bij het para-zwemmen terecht. “Ik heb na mijn hersenbloeding bij een gehandicaptengroep gezwommen. Daar stond iemand op de kant die wel mogelijkheden in mij zag. In augustus 2007 hebben we gezegd: we gaan kijken of we de Paralympische Spelen van Beijing kunnen halen. Ik ben meer uren gaan maken, meer op techniek gaan zwemmen, maar uiteindelijk miste ik de Spelen op tweehonderdste van een seconde.”
De Spelen missen op tweehonderdste van een seconde is zuur, maar voor de zwemmer uit Amersfoort viel dat wel mee. “Natuurlijk was het jammer, maar er was ook een soort van opluchting. Ik had heel hard gewerkt, maar tegelijkertijd had ik ook een dochtertje van een half jaar thuis zitten. Voor Beijing had ik vaak en lang weg gemoeten. Trainingskampen, voorbereidingen, trainingen, wedstrijden… Het is dan toch moeilijk om haar zo achter te laten. En als ik nu terug kijk: ik ben in dat jaar heel erg gegroeid, maar sporttechnisch was ik er toen nog niet klaar voor. Natuurlijk had ik mijn uiterste best gedaan en als ik daar boven mezelf was uitgestegen, had ik misschien een finale kunnen halen. Maar meer dan dat zat er ook niet in.”

Ook het feit dat hij de ervaring van meedoen op een Paralympische Spelen misliep, vindt Deelen niet erg. “Het zwembad blijft vijftig meter lang en de baan blijft even breed. De afstand blijft hetzelfde, alleen heeft de wedstrijd een andere naam. Ik ben niet meer zo snel onder de indruk van de omgeving. Ik heb alle ups en downs al gehad, dus ik schrik niet meer zo snel. Ik ga deze Spelen ook benaderen zoals alle andere wedstrijden. Ik wil altijd zo hard mogelijk zwemmen. Elke wedstrijd brengt weer een andere spanning met zich mee, maar uiteindelijk draait het toch echt om mijn prestatie.”

Vier afstanden, vier medaillekansen
De zwemmer uit Amersfoort kwalificeerde zich voor Londen op vier afstanden en heeft op allevier de afstanden medaillekansen. Toch is het halen van vier medailles niet zijn doel. “Ik wil zo hard mogelijk zwemmen, goede tijden neerzetten. Als die tijden dan goed zijn voor een medaille, ben ik heel blij.”

De kansen op de 50 en 100 meter vrije slag zijn daarbij het grootst. De 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag beschouwt Deelen als een toetje. “De vrije slag is toch wel mijn slag. Daar ben ik het beste in. De combinatie met schoolslag en wisselslag is eigenlijk ook een gekke. Die zie je niet vaak. Maar ik zie het zo: ik ben toevallig goed in de wisselslag en toevallig goed in de schoolslag, maar de vrije slag heeft altijd mijn prioriteit. De afwisseling tijdens de trainingen is gewoon leuk.”

Of Londen 2012 zijn eerste en tegelijkertijd ook zijn laatste Paralympische Spelen worden, weet Deelen nog niet. “Rio is nog zo ver van mijn bed. Ik bekijk het altijd per toernooi. Na Londen is er in 2013 het wereldkampioenschap in Montreal. Misschien ga ik die zwemmen en misschien ook niet. In die keuze speelt mijn dochter een belangrijke rol. In de voorbereidingen zie ik haar toch weinig en ik wil haar toch zoveel mogelijk zien opgroeien. Gelukkig vindt ze het zwemmen tot nu toe heel erg mooi! Zeker als ik terug kom met medailles. In Londen zit ze ook weer op de tribune.”

Volg Maurice Deelen via:

Facebook: facebook.com/mauricedeelen