Mike van der Zanden

Zwemmen

Naam: Mike van der Zanden
Geboortedatum: 9 maart 1987
Woonplaats: Amersfoort
Studie: Commerciële Economie
Sport: Zwemmen, S10
Prestaties: PS brons 100m vrije slag (2004); PS brons 100m vlinderslag (2008); WK zilver 100m vlinderslag (2010)
Eerdere deelname: Athene 2004 en Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens: door vormbehoud te tonen op de 100 meter vlinderslag en de 400 meter vrije slag.

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 1 september, 10.30, series (100m vl)
- 1 september, 18.30, finale (100m vl)
- 5 september, 10.57, series (400m vr)
- 5 september, 18.47, finale (400m vr)


Hij is pas 25, maar gaat nu al voor de derde keer naar de Paralympische Spelen. Daar gaat zwemmer Mike van der Zanden proberen om voor de derde achtereenvolgende keer een medaille te winnen. Een moeilijke opgave. De concurrentie is groter dan ooit, maar dat weerhoudt hem er niet van om te roepen dat hij voor goud gaat. “Als je realistisch kijkt, ga ik goud waarschijnlijk niet halen. Toch blijf ik het roepen. Het motiveert me tot op het bot om zo hard mogelijk te trainen en in Londen op de toppen van mijn kunnen te zijn.”

Zijn eerste Spelen waren in Athene. Als jong en onervaren jongetje mocht hij daar de 100 meter vlinderslag en de 100 meter vrije slag zwemmen. “In Athene was alles eigenlijk nog heel eng. Het was zo groot. Zo groot had ik het nog nooit eerder meegemaakt. Op de Spelen komt er veel op je af en je kan snel worden afgeleid. Op mijn favoriete afstand, de 100 meter vlinderslag, stelde ik mezelf eigenlijk teleur. Ik was te zenuwachtig. Op de 100 meter vrije slag won ik brons, iets waar ik totaal geen rekening mee had gehouden. Dat was echt heel speciaal.”

400 meter een bijnummer
Vier jaar later deed hij het kunstje nog eens over, maar nu wel op zijn favoriete afstand: de 100 meter vlinderslag. “Die afstand ga ik nu weer zwemmen. Daar is alles op gericht. Ik zwem ook nog de 400 meter vrije slag, maar dat is een leuke afstand die ik er bij doe. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar daar ligt niet mijn prioriteit. De kans dat ik daar een medaille ga halen, is minder groot.”
Maar zeg nooit nooit. Het blijven natuurlijk de Spelen. Daar kan alles gebeuren. Iets wat van der Zanden maar al te goed beseft. “Als je net niet scherp genoeg bent, dan pis je gewoon naast de pot. Zo eenvoudig is het. Op de Paralympische Spelen moet je op je allerbest zijn. Het is het grootste toernooi dat er is. Daar wil iedereen presteren.”

Professionalisatie
De zwemmer uit Moergestel, uitkomend in klasse S10, is geboren met spini bifida en heeft daardoor lage uitvalverschijnselen in zijn rechterbeen. In de loop der jaren heeft hij de zwemsport zien veranderen. “Het is geen tijdperk meer van bij de pakken neer zitten. Elke training, elk uur, elke minuut in het water is belangrijk. Alles is geprofessionaliseerd. Qua trainingsuren, fysiotherapie, krachttraining. Je kunt je geen fouten meer permitteren. Je kan geen steekjes meer laten vallen. Als je alleen al kijkt naar de ontwikkeling van de tijden die gezwommen worden. In Athene was 59.7 seconde de winnende tijd op de 100 meter vlinder. Nu moet je waarschijnlijk 55.5 zwemmen voor het goud.”

Alles moet wijken
In die jaren is van der Zanden zelf ook veranderd. “Ik maak alles veel bewuster mee en ik ben er ook veel bewuster mee bezig. In Athene was ik nog zo jong. Je denkt dat je heel wat bent en dat je aan topsport doet, maar eigenlijk is alles dan nog wat flierefluiteriger. Dat is ook een proces waar ik in ben gegroeid. Afgelopen vier jaar heb ik echt als een topsporter geleefd. Ik heb een doel voor ogen gesteld en daar moet alles voor wijken.”

1 september, dan moet het gebeuren. Dan zwemt hij de 100 meter vlinderslag. “Mijn persoonlijke record staat nu op 58.3.Voor een medaille moet ik waarschijnlijk een tijd van 57.5 zwemmen. Voor goud nog twee seconde harder. Natuurlijk is dat een flink gat, maar zolang die minieme kans op goud er is, ga ik er voor. Daarvoor ben je topsporter.”


Volg Mike van der Zanden via:

Twitter: @mikevdzanden
Facebook: facebook.com/mikevdzanden
Site: www.mikevanderzanden.nl