Lisa den Braber

Zwemmen

Naam: Lisa den Braber
Geboortedatum: 13 september 1992
Woonplaats: Hoofddorp
Studie: Marketing en Communicatie
Sport: Zwemmen, S7/S8
Prestaties: EK goud 100m schoolslag (2009, 2011); WK brons 100m schoolslag (2010)

Gekwalificeerd tijdens: het Open NK Eindhoven op de 100m schoolslag en de 400m vrije slag (december 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen (Nederlandse tijd):
- 31 augustus, 10.45, series (400m vr)
- 31 augustus, 18.40, finale (400m vr)
- 1 september, 13.07, series (100m ss)
- 1 september, 21.21, finale (100m ss)

Lisa den Braber kwalificeerde zich voor de Paralympische Spelen op de 100 meter schoolslag en de 400 meter vrije slag. Op die eerste afstand had ze een kwalificatie wel verwacht, op de 400 meter vrije slag was het echter een verrassing. “Ik had wel als doel om me op beide afstanden te kwalificeren. Op de 100 meter schoolslag had ik al eens onder de kwalificatietijd gezwommen, maar op de 400 meter vrije slag niet. Daar moest ik een persoonlijk record van twee seconden zwemmen. Niet onmogelijk op een 400 meter, maar je moet het nog wel even doen.”

De combinatie van goed zijn in schoolslag en vrije slag is een bijzondere. Eentje die je niet vaak ziet. “Dat klopt, maar ik ben door mijn onderbeenamputaties niet snel op de korte afstanden. Met de start en het keerpunt verlies ik te veel tijd. In de lange afstanden zijn die minder belangrijk, vandaar dat ik daar harder op kan zwemmen. In de vrije slag ben ik altijd al wel goed geweest, maar op schoolslag eigenlijk pas de laatste drie jaar. Door mijn amputaties mag ik op die afstand een klasse lager zwemmen. Sindsdien ben ik eigenlijk heel goed op die afstand.”

Bloedvergiftiging
Lisa den Braber was tweeënhalf toen haar onderbenen werden geamputeerd. Door een vorm van bloedvergiftiging (meningococcensepsis) stierven haar benen langzaam af. “Ik kon er niks meer mee, dus vandaar dat ze zijn geamputeerd. Ik was jong, dus ik weet eigenlijk niet beter dan dat dit bij mij hoort. Het is wel eens zo dat mensen er naar kijken als ik in de zomer bijvoorbeeld een korte broek draag, maar daar zit ik niet echt mee. Ik heb het er een periode wel heel moeilijk mee gehad, maar dat was vooral op de middelbare school. Dan wil je er toch bij horen en ‘normaal’ zijn. Nu beschouw ik het vooral als iets wat bij mij hoort en als mensen daar problemen mee hebben, dan is dat jammer.”
Als klein meisje haalt de zwemster uit Hoofddorp haar A en B diploma en op negenjarige leeftijd besluit ze om te gaan zwemmen. “Veel sporten waren lastig om uit te oefenen met mijn handicap, dus ik kwam uit bij het zwemmen. Ik ben begonnen bij Oceanus in Aalsmeer van daar uit ben ik verder gegroeid. Ik ging competitiewedstrijden zwemmen en twee meisjes van mijn club, waaronder Mirjam de Koning, werden uitgenodigd voor de nationale selectie. De bondscoach kwam bij eens bij haar wedstrijd kijken en zag mij ook zwemmen. Hij nodigde mij uit om eens te komen zwemmen en zo ben ik bij de nationale selectie terecht gekomen. Nu train ik fulltime.”

Het eerste wereldrecord
Anderhalf jaar geleden zwom den Braber voor het eerst een wereldrecord. Iets wat echt uit de lucht kwam vallen voor de Hoofddorpse. “Ik zwom voor het eerst de 200 meter schoolslag op een groot toernooi en ik versloeg gelijk de nummer één van de wereld en tikte aan in een nieuw wereldrecord. Dat was zo geweldig! Jammer genoeg, wordt de 200 meter niet gezwommen op de Paralympische Spelen.”

Hard zwemmen en hopen dat het genoeg is
Op de 100 meter schoolslag komt den Braber wel in actie. Momenteel staat ze tweede op de wereldranglijst, maar de nummer één staat nog een stukje van haar af. “Ik ga voor het beste en hoop op een medaille. Ik ga voor goud, maar realiseer me wel dat het ontzettend lastig is. Zij ligt gewoon heel ver voor. Achter mij zitten er een paar concurrenten heel dichtbij. Ik moet gewoon heel hard zwemmen en dan hopen dat het genoeg is.”

Op de 400 meter vrije slag schat ze haar kansen iets kleiner in. “Ik wil de finale halen. Dat wordt moeilijk, maar ik weet dat ik mijn persoonlijke record een heel stuk kan aanscherpen. Op het trainingskamp in Brugge zwom ik er twee seconde vanaf. Toen had ik al een zware week met trainingen achter de rug. Als ik in Londen in vorm ben, kan ik nog een stuk sneller.”

Kans op een finaleplaats en kans op een medaille dus voor Lisa den Braber. Maar dan moet ze nog wel afrekenen met de grootte van het Paralympische toernooi. “De Spelen zijn niet te vergelijken met een EK of WK. Het is zo immens. Ik vond het WK al groot, maar de Spelen zijn nog veel en veel groter. Ik denk dat ik straks mijn ogen uitkijk en dan nog niet alles zie.”


Volg Lisa den Braber via:

Twitter: @Lisadenbraber
Facebook: facebook.com/lisadenbraber
Site: www.lisadenbraber.com