Lisette Teunissen

Zwemmen

Naam: Lisette Teunissen
Geboortedatum: 18 februari 1986
Woonplaats: Capelle aan den Ijssel
Studie: Rechten (HBO)
Sport: Zwemmen, S4/S5
Prestaties: WK zilver 50m en 100m vrije slag (2010); EK goud 50m rugslag, 50m en 100m vrije slag (2011); EK brons 50m schoolslag (2011)
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens: Open NK Eindhoven op de 50m rugslag en de 200m vrije slag (december 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 30 augustus, 12.49, series (50m vr)
- 30 augustus, 21.25, finale (50m vr)
- 1 september, 12.07, series (200m vr)
- 1 september, 19.48, finale (200m vr)
- 6 september, 12.11, series (50m rs)
- 6 september, 19.57, finale (50m rs)


Ze heeft op drie afstanden het wereldrecord in handen, maar toch denkt zwemster Lisette Teunissen dat ze maar op één afstand kans heeft op goud. De 50 meter rugslag. Op de andere afstanden die ze op de Paralympische Spelen zwemt, de 50 en 200 meter vrije slag, komt ze uit in een hogere klasse. “Ik zwem dan tegen sporters met een mindere beperking, vandaar dat mijn kansen op een medaille daar niet groot zijn. Ik heb al heel hard moeten werken om de limiet voor die afstand te halen.”

Vandaar dat Teunissen alles op alles zet om op de 50 meter rugslag de Paralympische titel te veroveren. Al maanden roept ze dat 6 september haar dag moet worden. “Het is inderdaad een risico om het te roepen, maar ik ga alleen voor goud. Ik zet er alles voor opzij. Autorijden doe ik nu bijvoorbeeld niet meer. Ik heb een aangepaste auto, maar door de lange afstanden die ik moet rijden naar trainingen, kreeg ik last van mijn schouder. Toen hebben we in overleg met mijn coach gezegd dat autorijden er voorlopig even niet meer in zit.”

Alles voor dat ene doel
Nu wordt Teunissen dus elke keer door haar ouders of door haar zusje naar het zwembad gebracht. Iets wat ze zelf liever niet had gehad. “Ik ben begin dit jaar op mezelf gaan wonen, omdat ik niet meer totaal afhankelijk wilde zijn van mijn ouders. Dat ben ik nu in principe weer en dat wil ik juist niet. Maar ik weet dat ik dat ene doel heb en daar doe ik alles aan. Gelukkig heb ik de volledige steun van mijn ouders en mijn zusje. Zij leven al jaren mee en dat is het mooiste wat er is. Zonder hen had ik dit nooit kunnen bereiken en daar ben ik ze echt heel dankbaar voor.”
Als klein meisje begon Lisette Teunissen met diplomazwemmen. Ze is geboren met een progressieve spierziekte, waardoor de kracht in haar spieren steeds meer afneemt. In het water voelde ze zich vrij en licht waardoor ze makkelijker kon bewegen. Ze besluit om op wedstrijdzwemmen te gaan en het blijkt dat ze talent heeft. “Ik was voor iemand met mijn handicap best goed en ik kon al snel met de top in Nederland meedraaien. In 2000 kwam ik in de nationale selectie terecht en in 2006 zwom ik mijn eerste grote internationale toernooi.”

Route naar de top
Die zes jaar zonder deelname aan grote toernooien klinkt misschien lang, maar zo voelt het voor Teunissen niet. “Ik kwam eerst in de B-selectie terecht. Een soort van opstapje richting de top. Ik heb in al die jaren wel het parazwemmen zien veranderen. Het is nu onderdeel van de KNZB, er is een nieuwe bondscoach… Het is nu echt topsport waar je fulltime mee bezig moet zijn en ik moet zeggen dat heeft mij allemaal geen windeieren gelegd. Sindsdien ben ik doorgestoomd naar de top van de wereld in mijn klasse.”

In 2008 mocht ze al naar de Paralympische Spelen van Beijing. Een ervaring die nu goed van pas komt. “Ik heb het al een keer meegemaakt. In Beijing was alles nieuw. Het was zo anders dan een EK of een WK. Ik heb daar echt mijn ogen uitgekeken. Nu weet ik beter wat er op me afkomt.”

Ze heeft de lat voor haar zelf heel hoog gelegd, want zeggen dat je goud gaat halen is één ding, maar het ook daadwerkelijk doen is iets heel anders. “Natuurlijk is de druk hoog. Ik heb dan wel het wereldrecord in handen, maar het is niet zo dat er na mij een hele tijd niks komt. Er is een Braziliaanse en die zit maar een paar tiende achter mij. In april heeft ze in een wedstrijd in de series van mij gewonnen. In de finale heb ik toen wel weer laten zien wie er de beste is, maar het wordt dus wel een spannende race.”

Volg Lisette Teunissen via:

Twitter: @L_teunissen
Facebook: facebook.com/lisetteteunissen
Site: www.lisetteteunissen.nl