Marlou van der Kulk

Zwemmen

Naam: Marlou van der Kulk
Geboortedatum: 9 september 1993
Woonplaats: Huizen
Studie: Gooise Praktijkschool
Sport: Zwemmen, S14
Prestaties: WK goud 100m rugslag en 200m vrije slag (2010); EK goud 100m rugslag en 200m vrije slag (2011)

Gekwalificeerd tijdens: Open NK Eindhoven op de 200m vrije slag en 100m rugslag (december 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen (Nederlandse tijd):
- 31 augustus, 12.26, series (100m rs)
- 31 augustus, 20.47, finale (100m rs)
- 2 september, 11.07, series (200m vr)
- 2 september, 18.55, finale (200m vr)
- 6 september, 11.50, series (100m ss)
- 6 september, 19.29, finale (100m ss)


Op de dag van de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen wordt ze negentien. Dan hoopt zwemster Marlou van der Kulk met minstens één medaille om haar nek het stadion binnen te kunnen lopen. In Londen komt ze op drie afstanden in actie: de 100 meter rugslag, de 100 meter schoolslag en de 200 meter vrije slag. “De rugslag en vrije slag zijn mijn beste slagen. Daar moet ik op het podium kunnen belanden. En dan hoop ik natuurlijk het liefst met een gouden medaille.”

Marlou van der Kulk was al twaalf toen ze voor het eerst echt ging zwemmen. Ze had haar zwemdiploma’s al op zak, maar was daarvoor nooit aangestoken door ‘het zwemvirus’. “Na het behalen van mijn C-diploma zei ik tegen mijn moeder dat ik nooit meer wilde zwemmen. Ik had afgezwommen, terwijl ik kinkhoest had, dus ik voelde me echt niet goed. Later gingen we met de klas schoolzwemmen en daar ik haalde ik weer nieuwe diploma’s. Snorkelen, zwemvaardigheid… Toen ontdekte ik hoe leuk ik zwemmen eigenlijk vond.”

Harder dan anderen
Ze wilde nog meer diploma’s halen, maar dat kon niet bij haar vereniging. Haar zwemjuf vroeg waarom ze niet eens wedstrijdzwemmen ging proberen. Dat deed ze en ze bleek talent te hebben. “Ik kwam er achter dat ik veel harder zwom dan kinderen van dezelfde leeftijd. Ik mocht gelijk al opschuiven naar een snellere baan en vanaf dat moment ben ik steeds harder gaan zwemmen.”

Bij de club ziet Anja Huijser dat van der Kulk bij het gehandicapten zwemmen thuis hoort. Huijser schrijft Marlou van der Kulk in voor het Nederlands kampioenschap en daar zwemt ze voor het eerst tegen zwemsters die ook een verstandelijke beperking hebben. “Magda Toeters was toen echt de top van Nederland. Er werd gezegd dat ik haar moest bijhouden en dat deed ik. Dat was ongeveer in 2007 en zo ben ik in de nationale selectie terecht gekomen.”

Wereldkampioen
De zwemster uit het Gooi zwemt vanaf dat moment verschillende internationale toernooien, maar breekt in 2010 echt door. Dan wordt ze in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion twee keer wereldkampioen. “Dat kwam echt onverwacht. Ik wist wel dat ik goed was op de 100 meter rugslag, maar zo goed… Dat ik ook de 200 meter vrije slag won, was helemaal bijzonder. Op die afstand is de concurrentie zo groot. Ik ging als vierde de finale in en uiteindelijk tikte ik aan als wereldkampioen in een nieuw persoonlijk record.”

Waarom van der Kulk zo goed is, weet ze niet. “Ik denk dat het vooral komt door het harde trainen en het feit dat ik er alles voor over heb. Ik heb er veel voor moeten opgeven. Ik zie mijn vrienden niet veel buiten het zwemmen om. Ik ben gestopt met school. Na het zwemmen wil ik dat wel weer oppakken, maar in combinatie met het zwemmen, komt het niet goed uit. Ik wil alles voor het zwemmen geven.”

Kriebels
Nu de Spelen steeds dichterbij komen, begint het bij van der Kulk wel al een beetje te kriebelen. “Ik denk dat veel mensen mij wel als favoriet zien voor het goud op de rugslag en de vrije slag. Daar wordt ik wel een beetje zenuwachtig van. De verwachtingen zijn hooggespannen en dan moet ik ze nog waar maken.”

Want ook al is ze de favoriet, de concurrentie zit haar zeker op de hielen. “Een medaille ophalen gaat niet zomaar. Ik moet er zeker hard voor werken en in de race alles geven. Mezelf helemaal kapot zwemmen. Als ik dat doe, dan moet ik het wel redden. En dan hoop ik inderdaad op 9 september met een medaille om mijn nek het stadion binnen te lopen.”


Volg Marlou van der Kulk via:

Twitter: @koetje30
Facebook: facebook.com/vanderkulk