Romy Pansters

Zwemmen

Naam: Romy Pansters
Geboortedatum: 22 april 1996
Woonplaats: Nuth
Studie: VMBO-T
Sport: Zwemmen, S8

Gekwalificeerd tijdens: EK in Berlijn voor de 400m vrije slag (december 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen (Nederlandse tijd):
- 31 augustus, 10.45, series (400m vr)
- 31 augustus, 18.40, finale (400m vr)
- 2 september, 12.40, series (50m vr)
- 2 september, 20.50, finale (50m vr)
- 6 september, 12.32, series (100m vr)
- 6 september, 20.26, finale (100m vr)


Ze is pas zestien jaar, maar kwalificeerde zich afgelopen jaar al voor de Paralympische Spelen. Zwemster Romy Pansters had eigenlijk haar zinnen gezet op Rio de Janeiro in 2016, maar door de grote vorderingen die ze maakte, kwam de limiet voor Londen ineens wel heel erg dichtbij. “Mark Faber, de bondscoach, zei toen: we gaan het proberen. Dat was in mei 2011 en twee maanden later, in juli, had ik een nominatie op zak.”

Op het Europees kampioenschap zwom ze in de finales onder de limiet op de 400 meter vrije slag. Een klein beetje een opluchting, want eerder die ochtend in de series zwom Pansters niet zo goed. “Ik was te veel met dat limiet bezig. Na de series hebben we toen gezegd dat ik gewoon moest gaan zwemmen en dan zagen we wel waar het strandde. Uiteindelijk zwom ik zes seconde sneller dan mijn tijd in de series en haalde ik alsnog de limiet voor de Paralympische Spelen in Londen.”

Het meisje van Valkenburg
Romy Pansters is een gezonde meid als ze in 2006 plotseling rugpijn krijgt. Ze gaat naar de dokter, wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis en daar blijkt al gauw dat het ernstig is. Er zit een bloedprop in haar ruggenmerg en die moet er zo snel mogelijk uit. “Na de operatie bleek dat ik een acute dwarslaesie had opgelopen. Ik kon niet meer lopen. Na alle revalidaties die ik nu heb gehad, kan ik wel weer een stukje lopen, maar niet lang. De spieren in mijn benen zijn zwak. Vooral in mijn rechterbeen.”

Via de revalidatie komt de zwemster afkomstig uit Nuth terecht bij het zwemmen. Voor haar operatie was ze al een fanatieke tennisster en handbalster, maar na haar operatie wil ze geen sport doen waarbij ze weer haar rolstoel moet gebruiken. Rolstoeltennis was dus voor Pansters geen optie, maar zwemmen daarentegen wel. “Ik ging zwemmen bij ZV Valkenburg en van daar uit zwom ik mijn eerst Nederlands kampioenschap in Heerenveen. Daar was ook Mark Faber en die zei: “Ben jij het meisje van Valkenburg?” En zo ben ik bij de nationale selectie terechtgekomen.”

Verhuizen naar Amersfoort
Inmiddels is Pansters verhuist naar Amersfoort waar ze woont bij een gastgezin. Samen met de nationale selectie traint ze 24 uur in de week, maar daarnaast moet de jonge zwemster ook nog gewoon naar school. “Ik zit op een LOOT-school speciaal voor topsporters dus ik heb een aangepast rooster. Meestal kom ik pas het tweede uur op school, omdat ik ’s ochtends van zeven tot negen train en dan heb ik twee of drie uur les en dan ga ik om half twee weer naar zwembad en dan heb ik een training tot vijf uur.”

“Het was wel even wennen om niet meer bij mijn ouders te wonen, maar het was anders voor de Paralympische Spelen niet te doen. Ik wilde er alles voor aan de kant zetten. En daarnaast is de selectie van het zwemmen ook een soort familie en dat gaf een vertrouwd gevoel. Het ene moet je weggeven, maar dat weegt niet op met wat ik er voor terug krijg.”

Finale 400 meter vrije slag
In Londen komt Romy Pansters in actie op de 50, 100 en 400 meter vrije slag. Drie afstanden met een perfect schema volgens Pansters. “Tussen de wedstrijden door heb ik telkens één rustdag en mijn beste afstand, de 400 meter vrije slag, is het eerste nummer dat ik zwem. Op die afstand wil ik de finale halen. Ik moet dan wel een persoonlijk record zwemmen, maar ik denk dat zit er wel in. Als ik nu kijk hoe ik me voel en hoe de trainingen gaan dan moet dat wel goed komen.”

Op de 50 en 100 meter vrije slag wil Pansters vooral veel leren. Ervaring op doen voor de weg naar Rio, want daar wil meedoen voor de medailles. “Alles wat ik nu al aan ervaring mee kan nemen, is mooi. Dan is het niet meer allemaal nieuw als ik dan misschien over vier jaar echt om de medailles mee kan doen.”
Volg Romy Pansters via:

Twitter: @RomyPansters
Site: romypansters.nl