Joleen Hakker

Wielrennen

Naam: Joleen Hakker
Geboortedatum: 30 mei 1981
Woonplaats: Soest
Werk: Fulltime sporter
Sport: Wielrennen, wegwedstrijd
Prestaties: WK goud tijdrijden (2010)
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens:
de wereldbekerwedstrijd in Rome, Italië door een eerste plaats op de wegwedstrijd.

Wedstrijddatum:
- 5 september, 15.30 uur: finale (tijdrit)
- 8 september, 11.30 uur: finale (wegwedstrijd)


Vier jaar geleden, in Beijing, nam ze nog deel aan het roeien. In Londen zit Joleen Hakker echter op de tandem. Samen met Samantha van Steenis gaat ze proberen om op het podium te eindigen bij de wegwedstrijd en de tijdrit. “Wij gaan voor goud en daar maken we een goede kans op. We hebben er samen hard voor getraind en we weten wat we kunnen.”

Op de Paralympische Spelen van Beijing zat Hakker in een roeiboot. De inwoonster van Soest vond de gehandicaptenbegeleiding bij de bond niet goed genoeg, waardoor ze besloot om een andere sport te doen. Via triathlon kwam ze bij het aangepast wielrennen terecht. “Ik deed mee aan het Europees kampioenschap triathlon en daar zat ik op een tandem bij het fietsen. Ik werd eerste bij die triathlon, maar besloot toch om te gaan fietsen. Triathlon is niet Paralympisch en dan is de sport voor mij niet goed genoeg. Ik wil graag een doel hebben en dat werden de Spelen van 2012.”

Hakker is niet blind geboren, maar door een compilatie tijdens een operatie bij het weghalen van een tumor bij haar oogzenuw kan ze nu niks meer zien. Binnen no time zit Hakker aan de top als ze op de tandem stapt. In 2010 wordt ze zelfs wereldkampioen tijdrijden. “Dat was zo onwerkelijk. Ik heb mijn pilote ook even gevraagd of ze in mijn arm wilde knijpen. Het is zo’n grote prijs en zo lang zat ik nog niet op de fiets. Dat was echt heel gaaf.”

In haar route naar Londen zat de Soestse wielrenster in een luxepositie. Ze had namelijk niet de keus uit één, maar uit twee pilotes. Uiteindelijk moest er een keuze worden gemaakt tussen de twee pilotes wie er mee naar Londen gaat. “Uiteindelijk is dat Samantha geworden. Met haar rijdt ik het minst lang, maar we kunnen het sportend heel goed met elkaar vinden. We hebben allebei hetzelfde doel en dat is goud op de Spelen van 2012.”

Bekijk hieronder de minidocumentaire die is gemaakt over Joleen Hakker:
Volg Joleen Hakker via:

Twitter: @joleen_hakker
Site: joleenhakker.tumblr.com