De Koning 2008-2012: Mirjam de Koning Tweemaal goud en tweemaal zilver in Beijing 2008

2008: Mirjam de Koning

Mirjam de Koning
Naam: Mirjam Peper-de Koning 
Geboren: Amsterdam, 16 juli 1969

2012, Paralympische Spelen te Londen, Groot-Brittanniƫ
Sport: zwemmen
Klasse: S6
Onderdeel: 50 m vrije slag
Prestatie: goud in 34,77
Onderdeel: 100 m rugslag
Prestatie: brons in 1:29,04
Onderdeel: 400 m vrije slag
Prestatie: vierde in 5:38,06

2008, Paralympische Spelen te Beijing, China
Sport: zwemmen
Klasse: S6
Onderdeel: 50 m vrije slag
Prestatie: goud
Onderdeel: 100 m rugslag
Prestatie: goud
Onderdeel: 100 m vrije slag
Prestatie: zilver
Onderdeel:  400 m vrije slag
Prestatie: zilver

Op de Paralympische Spelen in Beijing was ze met twee gouden en twee zilveren medailles de meest succesvolle sporter aan Nederlandse zijde. Niet zo gek ook dat Mirjam de Koning tijdens de sluitingsceremonie in het Vogelnest de Nederlandse vlag mocht dragen. Later dat jaar werd ze ook nog genomineerd voor Gehandicapte sporter van het jaar.

Na Beijing brak er echter een moeilijke tijd aan voor De Koning. In januari 2009 onderging ze een operatie aan haar schouder. Na een revalidatieperiode van een half jaar wilde de Aalsmeerse weer gaan zwemmen, maar merkte ze dat haar andere schouder niet wilde meewerken. Ook aan die schouder moet ze worden geopereerd.

De revalidatie duurde lang en De Koning dacht dat zwemmen er niet meer in zat. Tot ze toch weer werd benaderd door Mark Faber, de bondscoach van het parazwemmen. Hij haalde haar over om mee te doen aan het WK, dat in 2010 werd gehouden in Eindhoven. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion haalde ze twee keer zilver.

In Londen maakt Mirjam de Koning opnieuw deel uit van Paralympic Team Netherlands. Ze was op de openingsdag de eerste Nederlandse deelnemer die in de Britse hoofdstad een medaille veroverde: brons op de 100 meter rugslag. Maar het grote succes kwam vijf dagen later, toen ze opnieuw Paralympisch kampioen werd op de 50 meter.

Bronnen:
  • NOC*NSF
  • Foto: Mathilde Dusol

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.