Peter Blange_200x150 1988-2000: Peter Blangé Wereldrecordhouder met 500 interlands 1996

Peter Blangé

Peter Blange

Naam: Blangé, Peter (Peter)
Geboren: 9 december 1964 te Voorburg 

2000, Zomerspelen XXVII te Sydney, Australië
Sport: volleybal
Onderdeel: herenteam
Prestatie: vijfde plaats

1996, Zomerspelen XXVI te Atlanta, Verenigde Staten
Sport: volleybal
Onderdeel: herenteam
Prestatie: goud, finale met 3-2 gewonnen van Italië

1992, Zomerspelen XXV te Barcelona, Spanje
Sport: volleybal
Onderdeel: herenteam
Medaille: zilver, verlies in finale met 0-3 van Brazilië

1988, Zomerspelen XXIV te Seoul, Zuid-Korea
Sport: volleybal
Onderdeel: herenteam
Prestatie: vijfde plaats

Peter Blangé beleefde op de Olympische Spelen van Sydney een "mijlpaaltje" in zijn lange interlandcarriere. De spelverdeler van het Nederlandse volleybalteam speelde in de gewonnen wedstrijd om de vijfde plaats tegen Brazilië zijn 500e wedstrijd in het shirt van Oranje. Hij verbeterde hiermee zijn eigen wereldrecord. "Dit is toch wel een heel bijzonder mijlpaaltje", aldus Blangé. "Toen ik terugkwam bij het team had ik mij tot doel gesteld om te kijken of ik dit aantal kon halen. Het is leuk dat het nu precies tijdens de laatste wedstrijd van de Olympische Spelen gelukt is. Het zijn heel wat sprongen en set ups geweest. Een medaille had het nog mooier gemaakt, maar dat zat er helaas niet in."

Minister Annemarie Jorritsma (Economische Zaken) en staatssecretaris Margo Vliegenthart (Sport) overhandigden de jubilaris een grote bos bloemen. Drie maanden later zou Blangé besluiten te stoppen bij Oranje, wat betekende dat het duel tegen Brazilië zijn laatste interland was.

De Zuid-Hollander sloot daarmee een roerige, maar ook zeer succesvolle loopbaan als international af. In december 1984 maakte hij zijn debuut in een wedstrijd van de Haarlemse volleybalweek tegen Zuid-Korea. Tot twee maal toe werd hij uit de selectie gezet, maar hij was erbij toen Oranje tijdens de Spelen van 1992 en 1996 respectievelijk zilver en goud won.

Bondscoach Toon Gerbrands haalde hem wegens de moeizame kwalificatie voor Sydney terug bij het team. "Het hadden nog wel wat meer wedstrijden kunnen zijn, maar er zijn ook periodes geweest dat de 500 er niet meer in zaten."

Tal van factoren deden Blangé besluiten er een punt achter te zetten. "Met de vijfde plaats in Sydney is het circeltje mooi rond. Dat op de eerste plaats. Daarnaast heb ik fysieke problemen. Verder ben ik al jaren de oudste speler. Er is zo langzamerhand sprake van een generatiekloof. Ook wil ik graag wat vaker thuis zijn.''

NOC*NSF beloonde Blangé in december 2000 met de Prix Pahud de Mortanges, de prijs voor de meest voorbeeldige Olympiër. De internationale volleybalbond FIVB nomineerde de Voorburger samen met zeven anderen voor de beste volleyballer van de eeuw; de prijs die werd gewonnen door de Amerikaan Karch Karaly. Blangé, die van 2006 tot en met 2010 bondscoach was van het Nederlands volleybalteam, werd in 2008 geëerd met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Bronnen:
  • ANP
  • NOC*NSF
  • Foto: ANP

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie