Eric Dekker_Fabio Casartelli_200x150 1992-2004: Erik Dekker Video Zilver met dank aan het team 1992

Erik Dekker

Eric Dekker_Fabio Casartelli_300x200
Naam: Dekker, Hendrik (Erik)
Geboren: 21 augustus 1970 te Hoogeveen 

2004, Zomerspelen XXVIII te Athene, Griekenland
Sport: wielrennen
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: 41ste in 5:42:29, op 0:45

2000, Zomerspelen XXVII te Sydney, Australiƫ
Sport: wielrennen
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: wedstrijd gestaakt
Onderdeel: individuele tijdrit
Prestatie: 29ste plaats in 1:01:36 (45.53 km/u) op 4:00 

1996, Zomerspelen XXVI te Atlanta, Verenigde Staten
Sport: wielrennen
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: 38ste plaats tijd van 4:56:45, op 2:49
Onderdeel: individuele tijdrit
Prestatie: elfde plaats in 1:07:08 (46.65 km/u)

1992, Zomerspelen XXV te Barcelona, Spanje
Sport: wielrennen
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: zilver in 4:35:22

Erik Dekker verborg na de Olympische wegwedstrijd in Barcelona zijn grote blijdschap en dankbaarheid in een klein zinnetje: "Is de coach nu wel goed?" Nederland had voor het eerst sinds twintig jaar (1972, Hennie Kuiper, goud) en voor de derde keer in de geschiedenis (1948, Gerrit Voorting, zilver) een medaille in de individuele wegwedstrijd voor mannen gewonnen. Erik Dekker gunde zijn bondscoach Piet Kuys en zijn ploeggenoten een stukje van de medaille.

Bekijk beelden van de slotfase en de reacties van de betrokken Nederlanders na afloop:
Dekker won de tweede Nederlandse zilveren plak voor de wielrenners op het schroeiende parkoers in Sant Sadurni omdat hij sterk was en omdat hij ruim vier en een half uur op de volledige medewerking van zijn makkers Rob Compas en Richard Groenendaal kon rekenen. Meer dan zilver was niet haalbaar. De Italiaan Fabio Casartelli was in de eindsprint te sterk voor hem en voor Dainis Odols uit Letland.

Er was echter enig verschil. In 1992 werden er alleen amateurwielrenners toegelaten tot de Spelen. Casartelli kon maandelijks op een vergoeding van rond de 10.000 gulden rekenen als hij maar amateur wilde blijven. Dat was een bedrag waar menig beginnende profwielrenner in die jaren alleen maar van kon dromen.

Erik Dekker koos echter voor de opleidingsmogelijkheid die het nationale instituut hem bood, en liet de bondscoach, net als zijn maten, niet vallen. De periode Kuys was tot Barcelona niet echt gelukkig. De groep echter geloofde in zijn voorman. Zo zeer dat toen het gesprek weer eens ging over de harde kritiek op Kuys en een mogelijk ontslag, werd voorgesteld met zijn allen naar een gastrennersvereniging te gaan om de coach verder te kunnen laten werken.

De instelling van de ploeg bleek tijdens de Olympische wegwedstrijd, het massaalste nummer van de Spelen met 154 deelnemers. Met slechts drie renners per land was het weinig anders dan een individuele wedstrijd. Nederland echter reed met een trio, Dekker bedankte, zonder enige aarzeling, Rob Compas, die hem bij het nationaal kampioenschap was voorgebleven en Richard Groenendaal, die alleen maar voor de andere twee had gefietst. Als enig ander land reden de Italianen ook als ploeg, daar echter waren het de pakken lires die de solidariteit afdwongen.

In de voorlaatste ronde sprong Erik Dekker weg uit een kopgroep van negen man. Casartelli ging mee en ook Ozols sloot aan. Het trio bleef weg tot aan de meet, waar de 21-jarige Italiaan uit Como de sprint volledig naar zijn hand zette. Dekker verspeelde meer dan tien meter, Ozols ruim dertig. Alle drie gingen zij juichend over de streep. "Soms kan een nummer twee ook heel erg blij zijn", vertelde Erik Dekker.

Drie jaar later kwam Casartelli om het leven, toen hij verongelukte tijdens de afdaling van de Col de Portet d'Aspet in de vijftiende etappe van de Tour de France. Erik Dekker werd de meest succesvolle Nederlandse renner van zijn generatie. Naast vier Tour-etappes won hij ook onder meer de Classica San Sebastian, de Amstel Gold Race en het wereldbekerklassement over 2001. In dat jaar werd hij ook gekozen tot Sportman van het jaar.

Foto: Erik Dekker (li.) moet het in de sprint afleggen tegen Fabio Casartelli.

Bronnen:
  • ANP
  • Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
  • Foto: ANP
  • Beelden: Youtube/Rob Compas

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie