Kenny van Weeghel

Atletiek

Naam: Kenny van Weeghel
Geboortedatum: 16 september 1980
Woonplaats: Eindhoven
Werk: Software Engineer bij de Politie
Sport: Atletiek, T54
Prestaties: PS goud 400m (2004); PS zilver 200m (2004); PS brons 100m (2004); WK goud 100m (2002, 2003); WK goud 200m (2003)

Gekwalificeerd tijdens:
de 39. LA-SM Rollstuhlsport Notwill op de 100m in 14.33 sec (mei 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 1 september, 13.25, series (100m)
- 2 september, 21.35, finale (100m)
- 5 september, 20.43, series (400m)
- 7 september, 22.02, finale (400m)
 

Het worden al zijn vierde Spelen, maar toch was de kwalificatie geen makkie voor wheeler Kenny van Weeghel. Na twee moeilijke seizoenen zonder echt bijzonder goede resultaten ging het dit seizoen voor het eerst weer zoals het zou moeten gaan. Hij kwalificeerde zich voor de Paralympische Spelen in Londen en gaat daar een gooi doen naar de titels op de 100 en 400 meter. “Het wordt zwaar, de concurrentie is groot, een medaille zit er in, maar ik wil graag goud.”
Kenny van Weeghel is een grote naam in de atletiekwereld. Met zijn Paralympische titel op de 400 meter van Athene in 2004 is hij één van de bekendste Paralympische sporters in Nederland. Na de succesvolle Spelen in 2004 en de net-niet-Spelen in 2008 bereidde hij zich vol goede moed voor op Londen. Daar zou hij gaan knallen op de 100 en 200 meter, maar helaas voor van Weeghel liep dat net even anders. “Na Beijing had ik besloten om weer vol voor de 100 en 200 meter te gaan, maar toen werd er vorig jaar besloten om de 200 meter op de Spelen in de T54 klasse te schrappen. Dat was voor mij wel een behoorlijke domper, want daar was mijn kans op een gouden medaille waarschijnlijk het grootst.”

Het werd nog zuurder toen hij in mei dit jaar op de 200 meter ook het Europese record in handen. “Je doet er niks aan. Zo’n beslissing wordt gemaakt door mensen die boven je staan, dus ik kan me er wel druk over gaan maken. Maar dat kost alleen maar energie. Na die beslissing heb ik besloten, in overleg met mijn coach, om toch weer te proberen om me ook voor de 400 meter te kwalificeren. De uitdaging om alleen de 100 meter in Londen te wheelen was voor mij niet groot genoeg. Dan zou ik minder motivatie kunnen opbrengen.”

De sterkste klasse in de wereld
En motivatie om hard te trainen heeft de Eindhovense wheeler wel nodig, want de concurrentie in zijn klasse is moordend. “De T54 klasse is misschien wel de sterkst bezette klasse in de wereld. Daar zitten de atleten die het minst beperkt zijn in hun functioneren. De handicaps komen vaker voor en daardoor worden veel atleten in deze klasse ingedeeld. In de jaren ’80 en ’90 zijn er ook heel veel atleten geweest die deze nummers hebben gereden. Daardoor zijn de tijden scherp en moet je hard werken om aan de top te komen.”
In Londen hoopt Kenny van Weeghel nogmaals dat gevoel van de gouden race in Athene te kunnen hebben. “Die medaille was zo onwerkelijk. Ik vergeet snel hoe een race is gegaan, maar de laatste 50, 60 meter van die race weet ik nog heel goed. Dat ik aan kop lag en dacht: Hé verdomme, ik heb kans om te winnen. Daar had ik eigenlijk helemaal niet op gerekend. Toen ik over de finish kwam, begaf ik me in een andere wereld. Dat gevoel is niet te beschrijven als je het nooit ervaren hebt. Ik zou dat gevoel deze zomer graag nog eens terug willen hebben.”

“Mijn hart ligt bij de 100 meter”
Op de 100 meter bijvoorbeeld, want alhoewel de 400 meter waarschijnlijk meer zijn ding is, ligt zijn hart toch echt bij de 100 meter. Het koningsnummer in de atletiek. “Die explosiviteit en de snelheid die je op zo’n korte afstand moet maken vind ik mooi. De laatste meters kan ik heel goed snelheid maken en vasthouden, maar mijn start moet nog wel een stukje beter om de gouden medaille te pakken. Er is één concurrent die een hele snelle start heeft. Veel harder dan ieder ander. Later in de race kan ik dan wel op hem inlopen, maar de 100 meter is meestal net iets te kort. Hij ligt nog twee stapjes voor, maar daar wordt hard aan gewerkt. Het is een zware strijd, maar ik wil het wel hebben geprobeerd.”

Wat hij in Londen gaat presteren op de 400 meter vindt van Weeghel moeilijk om in te schatten. “Ook daar is de concurrentie groot en ik ben pas vorig jaar weer begonnen met trainen op die afstand. Ik kom steeds dichterbij mijn persoonlijke record, maar voor goud moet ik nog minstens een halve seconde tot een seconde sneller. Als ik mijn Europese record op de 200 meter kan doortrekken dan kan ik echt een hele goed tijd rijden, maar het is wat dat betreft echt nog giswerk. Ik schat mijn kansen op goud zo’n 30 procent.”

Van Weeghel gaat dus is een belangrijke kandidaat voor de medailles. Hij heeft ook al veel gewonnen, maar toch ontbreekt het nog aan één ding. “Een wereldrecord. Dat zou ik graag nog eens in handen willen hebben. Dat je kan zeggen dat je de snelste in de wereld bent. Het zou geweldig zijn als dat in Londen gebeurt.”


Volg Kenny van Weeghel via:

Twitter: @kennyvanweeghel
Facebook: facebook.com/kennyvanweeghel
Site: www.kennyvanweeghel.nl