Stefan Rusch

Atletiek

Naam: Stefan Rusch
Geboortedatum: 31 mei 1993
Woonplaats: Bovensmilde
Studie: Marketing en Communicatie
Sport: Atletiek
Prestaties: WK brons 100m (2011); WK brons 400m (2011); EK goud 100m (2012); EK goud 200m (2012)

Gekwalificeerd tijdens: de Daniela J. Memorial in Pratteln op de 100m in 16.75 sec (mei 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 4 september, 11.50, series (200m)
- 4 september, 21.00, finale (200m)
- 8 september, 12.03, series (100m)
- 8 september, 20.46, finale (100m)

Hij kreeg eerder dan alle andere Nederlandse atleten te horen dat hij naar de Paralympische Spelen mocht. Wheeler Stefan Rusch kreeg van het Internationaal Paralympisch Comité een wildcard toegewezen, waardoor hij in juni al zeker was van deelname aan de Paralympische Spelen. “Ik ben nog jong, misschien wel de jongste van het veld, maar ik weet waar ik toe in staat ben en dat wil ik in Londen graag laten zien.”

Rusch is pas negentien jaar, maar won twee jaar geleden al twee keer brons op het wereldkampioenschap in Christchurch. “Het was mijn eerste grote toernooi bij de senioren en het was het eerste toernooi waar de klasse T34 weer in actie kwam. Het was allemaal een beetje aftasten. Ik wist niet zo goed wat ik er van kon verwachten. De twee bronzen medailles waren zeker een verrassing. Ik heb er heel veel van geleerd, maar ik weet wel dat de afgelopen jaren de concurrentie flink is toegenomen. Om in Londen ook een medaille te halen, moet ik veel harder rijden.”

De laatste jaren is er veel gelobby’d om de klasse T34, voor sporters met hersenbeschadiging, weer op de kaart te krijgen. En dat is gelukt, want de klasse staat onder andere bij de sprintnummers op het Paralympisch programma. “Hieraan zie je dat de sport echt groeiende is en zeker ook onze klasse. Je moet steeds harder werken en het komt aan op details.”
Verleggen van grenzen
Rusch liep bij zijn geboorte een hersenbeschadiging op, waardoor de spieren in zijn benen niet goed worden aangestuurd. Hij begon in zijn jonge jaren met rolstoelbasketbal, maar daar was hij naar eigen zeggen geen ster in. Wel was hij snel. “Op advies van mijn fysiotherapeut ben ik toen eens gaan kijken bij atletiek. Wheelen vond ik gelijk ontzettend gaaf. De snelheid en het verleggen van je grenzen, dat is echt super!”

Langzaamaan werd Rusch steeds beter en sinds dit jaar mag hij zich de Europees kampioen op de 100 en 200 meter noemen. “In Stadskanaal won ik op beide afstanden het goud. Het was een hele gave ervaring. Ik reed een goed toernooi, maar helaas waren er niet heel veel concurrenten. Die komen vooral van buiten Europa.
Het Wilhelmus hoorde ik niet voor de eerste keer. Ik won in 2010 ook al goud tijdens de wereldjeugdkampioenschappen, maar het was wel heel bijzonder. Vooral omdat het toernooi in eigen land was.”

“Concurrenten trainen minstens net zo hard”
In Londen zou Rusch het Wilhelmus ook graag weer willen horen, maar hij weet dat dat een moeilijke opgave wordt. De concurrentie is groot. “Iedereen gaat er vol voor. Ik train hard, maar ik weet ook dat mijn concurrenten minstens net zo hard trainen. De tijden op de 100 en 200 meter zijn beter dan ooit. Ik ga keihard rijden en dan hoop ik op twee finaleplaatsen.”

Dat is een reëel doel, want wheeler uit Bovensmilde staat momenteel op een vijfde en zesde plaats op de wereldranglijst. “Tot nu toe gaat alles goed. Ik heb veel vertrouwen uit voorgaande wedstrijden en de goede sfeer bij de gehele atletiekploeg helpt zeker bij de prestaties. We kunnen ons aan elkaar optrekken. Ik hoop in Londen mijn beste races ooit te rijden. Alles wat ik nu meepik, is mooi meegenomen. Over vier jaar in Rio ga ik voor de medailles.”


Volg Stefan Rusch via:

Twitter: @stefan_rusch
Facebook: facebook.com/stefanrusch