Henk Schuiling

Henk Schuiling

Naam: Henk Schuiling
Geboortedatum: 1 augustus 1983
Woonplaats: Emmen
Studie: Fulltime sporter
Sport: Atletiek, T34
Prestaties: EK zilver 100m (2012); EK zilver 200m (2012)

Gekwalificeerd tijdens: de 39. LA-SM Rollstuhlsport Notwill op de 100m in 17.64 sec (mei 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 4 september, 11.50, series (200m)
- 4 september, 21.00, finale (200m)
- 8 september, 12.03, series (100m)
- 8 september, 20.46, finale (100m)


Hij is één van de atleten die op de Paralympische Spelen in Londen Nederland gaat vertegenwoordigen. Henk Schuiling kwalificeerde zich tijdens een wedstrijd in Zwitserland voor de Spelen. Ruim voor de sluitingsdatum, maar toch gaf de kwalificatie Schuiling een dubbel gevoel. “Ik had gehoopt dat ik me eerder zou kunnen kwalificeren. In Nederland al. Maar na de wedstrijd in Zwitserland ben ik wel goed doorgegroeid op het baancircuit en op het Europees kampioenschap in Nederland.”

Op dat EK in eigen land won wheeler Schuiling twee keer een zilveren medaille. Op de 100 en 200 meter. “Ik ben blij met die medailles, maar de 100 meter had wel beter gekund,” zegt de kritische Schuiling. “De eerste vijftig meter lag ik nog aan kop. Kijk ik één keer opzij, word ik voorbijgestreefd door Stefan. Dat was balen, want ik had een goede start, maar kon mijn snelheid niet goed doortrekken.”

Twee keer zilver niet niks
De 200 meter ging wel meer naar tevredenheid. Ook moest hij Stefan Rusch aan zich voorbij laten gaan, maar de tweede plaats op de 200 meter kostte hem meer krachtsinspanning dan op de 100 meter. “Ik kreeg het halverwege benauwd. Ik heb astma en daar is normaal goed mee te rijden. Ik heb medicijnen en die helpen goed, maar in sommige omstandigheden heb ik het lastig. En zo ook in die race. Met die race was ik op zich wel tevreden. Twee keer zilver op een Europees kampioenschap is niet niks, alhoewel ze wel verwacht waren. Er waren weinig concurrenten uit het buitenland, maar dat maakt de medailles niet minder mooi.”
Henk Schuiling was dertien jaar toen hij voor het eerst ging wheelen. Via een sportgroep in Assen kwam hij in aanraking met de sport. “Ik deed een keer mee met de oriëntatiegroep en ja, de rest is geschiedenis. Ik vond het gelijk al heel erg leuk, maar ik zou niet weten wanneer ik nou echt dacht: ‘Ja, hier ben ik goed in.’ In 2008 kwam ik in de C-selectie terecht en van daaruit ben ik steeds verder gegroeid. In Nederland had ik eigenlijk nooit zoveel concurrentie tot een paar jaar geleden.”

Nieuwe kans
De klasse T34, de klasse waar Schuiling in uitkomt, kwam weer op het Paralympische programma, waardoor de klasse een enorme boost kreeg en ook de concurrentie flink toenam. “Ik zag het wel als een soort nieuwe kans. Ik deed wel wedstrijden tegen mensen met een lagere beperking, en daar stond ik ook in de top 25 van de wereld, maar ik kon niet naar de Paralympische Spelen. Nu wel en het is ook echt topsport. Ik train gemiddeld twintig uur en daarnaast doe ik niks. Alles is volledig gericht op Londen.”

“Een beetje voller dan normaal”
In Londen wil de wheeler uit Emmen twee keer de finale halen. Een lastige opgave, want er zijn volgens hem twaalf kandidaten voor een plek in de finale. “Daardoor heb ik ook niet al te hoge verwachtingen van de Spelen. Ik ga gewoon zo hard mogelijk rijden en dan zie ik wel wat er voor tijd uit komt rollen en of dat genoeg is.”

Schuiling heeft één voordeel. Hij is redelijk nuchter en daarom waarschijnlijk ook minder onder de indruk van het grote evenement. “Voor de Paralympische Spelen ben ik niet zenuwachtiger dan normaal denk ik. Ik word niet zenuwachtiger van 80.000 mensen op de tribune. Nee, het is alleen een beetje voller dan normaal.”


Volg Henk Schuiling via:

Facebook: facebook.com/henkschuiling