Carina de Rooij-Versloot

Rolstoelbasketbal

Naam: Carina de Rooij-Versloot
Geboortedatum: 10 mei 1980
Woonplaats: Culemborg
Werk: Fulltime sporter
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)
Eerdere deelname: Athene 2004 en Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens: het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8

In haar jonge jaren was Carina de Rooij (32) actief als turnster. Tot ze in 1999 door een val tijdens het turnen een gebroken rug opliep. Op zoek naar een nieuwe sport kwam ze in het revalidatiecentrum in contact met rolstoelbasketbal. “Je kon allerlei sporten uitproberen, maar ik had direct een goed gevoel bij basketbal. Het paste bij mij, ik kon er mijn energie in kwijt. Toen ik aan het revalideren was, probeerde ik zeker twee keer per week met een paar andere meiden een balletje te gaan gooien.”

Het eerste jaar dat ze echt gaat basketballen, speelt Carina met het derde team mee bij SC Antilopen in Utrecht. In het tweede seizoen promoveert ze direct naar het eerste team, waar ze op de bank begint. “Mijn coach kende de weg naar het nationale team en dus heb ik op één van de selectiewedstrijden meegedaan. Dat jaar werd het niks, maar een jaar later heb ik het weer geprobeerd. Toen werd ik wel geselecteerd en mocht ik in 2002 mee naar mijn eerste grote toernooi.”

Athene 2004
De Paralympische Spelen in Athene zijn vervolgens haar tweede grote toernooi. “Dat was enorm indrukwekkend”, vertelt Carina. “De sfeer, alles eromheen; ik was erg onder de indruk. Ik was bankspeler, dus dan ben je anders met wedstrijden bezig. Ik heb echt kunnen proeven van alles wat de Spelen zo mooi maakt. Nu is dat anders. Het worden mijn derde Spelen, het gaat nu echt puur om basketbal. Ik verwacht dat we ons beste spel gaan laten zien van de laatste jaren.”

Al sinds december 2010 is Carina heel vaak op Papendal te vinden. Het laatste jaar, net als de andere dames, fulltime. “De eerste tijd voelt dat ontzettend luxe; twee jaar echt voor je sport kiezen”, erkent ze. “Maar volgens mij is dit dé manier om in Londen goed te gaan presteren. Het laatste jaar zijn we allemaal alleen maar gefocust op de sport. Je bent constant samen, traint, speelt wedstrijden. Je weet door en door wat je kunt, wilt en mag verwachten.” Volgens Carina is dit nodig. “De top ligt heel dicht bij elkaar, maar we hebben een reële kans op een medaille. Daarom ben ik ook nog doorgegaan.”

Hard werken
Als forward/guard probeert Carina in het veld wel te coachen, maar dat is naar eigen zeggen niet haar sterkste punt. “Hard werken voor het team, daar ben ik goed in”, zegt ze. “Verdedigend probeer ik mensen wel te helpen en te coachen.” De laatste weken wordt aan de laatste details gewerkt. Met het Papendal Tournament wordt de voorbereiding afgesloten. “Lekker, een paar pittige wedstrijden. Daar zijn we echt aan toe”, zegt Carina. “Het is ook goed om zo kort voor de Spelen alvast in het wedstrijdritme te komen. Zo zijn we klaar voor de Spelen en zitten we al in dat ritme. Anders moet je daar in Londen nog aan werken.”

Facebook: facebook.com/carina.versloot