Cher Korver

Rolstoelbasketbal

Naam: Cher Korver
Geboortedatum: 11 augustus 1976
Woonplaats: Nijkerk
Werk: Fulltime sporter
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)
Eerdere deelname: Sydney 2000, Athene 2004, Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens: het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8

Sydney 2000, Athene 2004, Beijing 2008, Londen 2012. Cher Korver was er alle keren bij. Dit jaar zijn het dus alweer haar vierde Paralympische Spelen. En daarmee is ze de meest ervaren kracht in de rolstoelbasketbalploeg, samen met Petra Garnier. “Maar niet de oudste”, benadrukt ze direct. Nee, dat klopt. Dat is Petra. Cher is pas 36 jaar. Ondanks dat de Spelen iedere vier jaar groter werden, zal geen enkele editie de herinneringen aan Sydney kunnen overtreffen. “Dat was zó overweldigend”, vertelt de geboren Amersfoortse. “Australië is een echt sportland. Iedereen was zó enthousiast en vriendelijk. In mijn Nederlandse kloffie voelde ik me daar echt een beroemdheid.”

Hoewel ze dus al drie - binnenkort vier - Spelen op haar naam heeft staan, begon ze toch pas op haar 21e met basketbal. “Door dystrofie kwam ik tijdens mijn revalidatie in aanraking met veel sporten. Ik had altijd veel gesport, maar wist niet wat ik nu wilde doen. Ik heb veel gezwommen, maar daar zag ik geen uitdaging in. Een teamsport leek me wel leuk. En omdat er in basketbal veel beweging en snelheid zit, vond ik dat wel een geschikte uitdaging.” Ze ging veel trainen en bleek aanleg te hebben. In 1997 kwam ze in het nationale team en in 1998 was het WK in Sydney haar eerste grote toernooi. Tot haar verbazing stond ze in de eerste wedstrijd direct in de basis.

Fulltome basketbalster
De klok is inmiddels 14 jaar verder getikt, maar de uitdaging bleef. “Ik vind de sport nog steeds leuk; dat is het allerbelangrijkste”, lacht Cher. “Alleen dan kun je je er nog voor inzetten. De professionele weg die we afgelopen jaar zijn ingeslagen, gaf een extra uitdaging om met de sport door te gaan. Het laatste jaar was geweldig. Ik was fulltime basketbalster. Je mag de hele week doen wat je leuk vind, wat wil je nog meer? En om dan met zo’n groep bezig te zijn met hetzelfde doel maakt het extra bijzonder. Samen ga je iets aan om een bijzondere prestatie neer te zetten.”

De verwachtingen voor Londen zijn dan ook erg hoog. Volgens Cher was de voorbereiding perfect. “Ik weet natuurlijk niet wat de andere landen extra hebben gedaan, maar aan onze voorbereiding kan het niet liggen.” In het veld zal ze de boel motiveren, om nét die extra push te geven. Volgens Cher een rol die een speelster met ervaring ook op zich moet nemen. Het doel in Londen? Net als de andere dames is het ook voor Cher een gouden medaille. Maar toch, die plak is niet zaligmakend. “De Spelen zijn voor mij geslaagd als we op het veld hebben gedaan wat we kunnen. Dat is een heleboel, en als dat er uitkomt, dan is het geslaagd. Liefst ga ik natuurlijk naar huis met een medaille. Maar dat geldt voor iedereen.”

Facebook: facebook.com/cherkorver