Inge Huitzing

Rolstoelbasketbal

Naam: Inge Huitzing
Geboortedatum: 19 april 1974
Woonplaats: Barendrecht
Studie: Master International Sports Management
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens: het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10 
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8 
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8 

Al op haar achtste begon Inge Huitzing (38) met basketbal. De reden is simpel: omdat haar broer ook basketbalde. Ze haalde de ‘gewone’ eredivisie en zelfs het nationale team. Maar omdat haar knie op een gegeven moment versleten was, moest ze met de sport stoppen. De laatste jaren speelde ze echter bij dezelfde club als Gertjan van der Linden; toen nog international en nu bondscoach. “En zo kwam ik in de rolstoelbasketbalselectie terecht”, vertelt ze nu. “Ik werd in december 2007 zelfs opgeroepen voor Oranje; of ik een keertje mee wilde doen. In 2008 mocht ik vervolgens mee naar Beijing.”

De overstap van lopend naar rollend basketbal kostte voor Inge wat tijd. “Ik heb altijd veel naar rolstoelbasketbal gekeken, toen Gertjan nog speelde”, vertelt ze. “Dus wist ik wel hoe het een beetje werkte. Veel regels zijn hetzelfde, maar er staan wel tien stoelen op het veld. Tactiek is veel belangrijker, omdat je een foutje met je rolstoel een stuk moeilijker kunt herstellen. Je kunt niet opzij, dus je moet altijd draaien om een andere kant op te gaan.” Maar, zo bleek al snel: Inge wist goed te wennen aan de rolstoel en kan er goed mee overweg. ‘Dus’ gaat ze dit jaar alweer naar haar tweede Paralympische Spelen.

Massaliteit
De massaliteit in Beijing staat haar nog goed bij. “Het was fantastisch”, zegt ze. “Maar verder was het een groot toernooi. Ik ben niet bezig geweest met wat er allemaal omheen gebeurt. Eigenlijk zijn we als basketballers van begin tot eind bezig met ons toernooi. Dat zal in Londen niet anders zijn. Hopelijk komt er net zoveel publiek als in China. Voor publiek spelen is heerlijk. Wij spelen in de North Greenwich Arena, daar kunnen ” Wat haar wél bij is gebleven, is het Olympisch dorp. Daar zag ze voor het eerst allerlei handicaps die ze nog nooit eerder had gezien.

De aanloop naar de Spelen liep zoals gepland. Tenminste; ná het EK liep het zoals gepland. “Het EK was ontzettend belangrijk, daar moesten we ons kwalificeren. Maar kort voor dat toernooi stopte onze coach ermee. Toen moesten we het als team helemaal zelf doen. Dat is gelukt; we wonnen wat we moesten winnen en waren heel dicht bij een Europese titel. Helaas verloren we de finale. Maar Londen hadden we wel gehaald.” Na de kwalificatie ging alles opzij bij de basketbaldames. Iedereen nam een jaar vrijaf van het werk, zodat er fulltime getraind kon worden. In de voorbereiding werd er van zo’n beetje alle topteams gewonnen, dus lijkt de doelstelling van de ploeg realistisch: een medaille. Liefst goud.

Spelverdeelster
Inge zal in die jacht op goud als spelverdeelster optreden. De guard van DeVeDo uit Ermelo scoort bovendien makkelijk van afstand. “Maar we kunnen ook dichtbij komen met de lengte van andere speelsters”, legt ze uit. “Ik ben een aardige schutter, maar vind het net zo leuk om iemand vrij onder de basket te zetten. Je hebt toch iedereen nodig om te presteren, moet het als team doen om ruimte te krijgen.”

Wat Inge betreft, is het team klaar voor Londen. “Het mag wel gebeuren. We zijn nu al zo lang aan het trainen, zijn allemaal fit, dus van mij mag het morgen beginnen.” Wanneer de Spelen geslaagd zijn? “De top vijf ligt ontzettend dicht bij elkaar, dus het wordt spannend. Maar het toernooi is voor mij zéker geslaagd als we een medaille hebben gewonnen.”


Twitter: @ingehuitzing
Facebook: facebook.com/ingehuitzing