Jitske Visser

Rolstoelbasketbal

Naam: Jitske Visser
Geboortedatum: 29 oktober 1992
Woonplaats: Zwolle
Werk: Fulltime sporter
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens:
het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8

Jitske Visser is pas 19 jaar, maar was vier jaar geleden toch al één van de rolstoelbasketbalsters op de Spelen van Beijing. “Ja, ik was er erg vroeg bij”, lacht ze. Al sinds haar geboorte zit ze in een rolstoel, door een scoliose – een vergroeiing waardoor Jitske een scheve rug heeft. “Ik heb allerlei sporten uitgeprobeerd, maar basketbal vond ik toch het leukste. Eerst in Zwolle, later in Meppel en Haaren. Op een gegeven moment kreeg ik ook een uitnodiging voor Jong Oranje. Ik was toen 13, 14 jaar. In 2007 werd ik door de toenmalige Yvonne Lansink Rotgerink gescout tijdens een grote selectiedag. Zo ben ik bij het nationale team terechtgekomen.”

Met haar vijftien jaar was ze in Beijing de jongste sporter van Paralympic Team Netherlands. Het toernooi was één groot avontuur. “Ik had niet verwacht dat ik bij de selectie zou zitten”, zegt Jitske vier jaar later. “Je kunt zelf niet inschatten hoe goed je bent. Maar dat ik mee zou gaan naar Beijing, nee, dat kwam totaal onverwacht. Het was een unieke ervaring. Ik was geen basisspeelster, dus dan ben je toch anders met de wedstrijden bezig. Ik heb rond kunnen kijken en weet nu hoe het allemaal gaat. Die ervaring neem je mee naar de Spelen in Londen. In de aanloop naar die Spelen sta ik wel in de basisopstelling. Dan benader je duels toch anders.”

Studeren na Londen
Afgelopen jaar haalde Jitske haar VWO-diploma, dus werd het tijd om te studeren. Maar net als de andere dames koos ook de jonge Zwolse voor een jaartje basketbal. Dus moet de studie nog even wachten; want studie én fulltime basketbal gaan niet samen. Na de Paralympische Spelen gaat ze dan toch studeren, ruim een jaar na haar diploma. “Ik ga ergotherapie studeren in Nijmegen”, vertelt ze. “Daar heb ik zin in, maar ik ben blij dat ik de keuze gemaakt heb om een jaar alles op de sport te zetten. We zijn er met z’n allen vol voor gegaan. En dat is een fantastische ervaring.”

Waar Beijing aan de andere kant van de wereld ligt, is Londen bijna ‘om de hoek’. Het zal de sfeer voor de Nederlandse sporters heel anders maken, verwacht Jitske. Meer oranje op de tribune, meer supporters aanwezig. Het zal de rolstoelbasketbaldames alleen maar stimuleren om goed te presteren. Als forward is ze vooral bezig om de lange dames onder de basket te krijgen. “En als ik de kans heb, zal ik niet laten om er af en toe ook een balletje in te gooien.”

Medaille als doel
Het doel in Londen is helder: een medaille. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “De top zes ligt heel dicht bij elkaar. Iedereen hoopt natuurlijk op een medaille, maar er zijn maar drie kleuren. De laatste weken zetten we de puntjes op de i. Veel trainen, veel wedstrijden spelen. We weten wel hoe het moet, maar vooral wedstrijdritme is belangrijk. Wanneer de Spelen voor ons geslaagd zijn? Dat is simpel. Als we 10 september met een medaille thuiskomen.”

Twitter: @jitskevisser
Facebook: facebook.com/jitskevisser