Mariska Beijer

Rolstoelbasketbal

Naam: Mariska Beijer
Geboortedatum: 29 juni 1991
Woonplaats: Arnhem
Studie: Sportmarketing
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)

Gekwalificeerd tijdens: het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10 
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8 
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8 

“Ik kan echt niet wachten. Van mij mogen de Spelen morgen beginnen”, zegt Mariska Beijer. De 21-jarige center van de Probuild Lions gaat voor het eerst naar de Paralympische Spelen. Ze verwacht in Londen een groots evenement; groter dan ze tot nu toe heeft meegemaakt. “Vanuit NOC*NSF hebben we goede informatie gekregen over wat we kunnen verwachten. En als je nu op televisie kijkt, krijg je ook wel een goed idee wat je te wachten staat. En uiteindelijk moeten we gewoon doen waar we goed in zijn: basketballen. Je moet er alleen voor zorgen dat je niet volledig ‘ge-wowt’ bent door de grootsheid van het evenement.”

Ondanks dat ze pas 21 jaar is, is Mariska al een ervaren kracht in de Nederlandse ploeg. Door een amputatie van haar rechtervoet en dystrofie en lymfeproblemen aan de linkerkant kwam ze in een rolstoel terecht. “Eerst heb ik twee jaar gebadmintond. Dat vond ik erg leuk en ik kwam daar Douwe de Wit en Peter Dassen tegen, die zelf actief waren in rolstoelbasketbal. Ze vroegen of ik het leuk vond om een keer te komen kijken. Het beviel direct en sinds 2004 basketbal ik.”

Van laatste divisie naar Oranje
Ze begint in de laatste divisie, bij JBC/Noorderhaven uit Den Helder. Via de B- en A-divisie groeit ze binnen vier jaar door naar de eredivisie. En via dezelfde Douwe de Wit, toen coach van Jong Oranje, komt ze in de loop van 2006 voor het eerst in een nationale selectie terecht. En sinds 2008 maakt ze deel uit van het grote Oranje. “Voor Beijing was ik nog te jong. Ik kwam net kijken in het team, dus ging ik niet mee naar China. Vanaf dat moment had ik maar één doel: zorgen dat ik er in Londen wél bij zou zijn. En dat is nu dus gelukt.”

Als center is ze één van de basisspeelsters in het team. “Als we in de aanval zijn, ben ik het eindstation van de aanval. Aan de andere kant moet ik iedere tegenstander af kunnen stoppen. Ik stuur mijn medespeelsters, ben coachend bezig. Want het maakt niet uit wíe de tegenstander stopt, áls iemand het maar doet.” De laatste weken voor de start van de Spelen werkt het team nog hard aan die vastigheden. Veel trainen, veel wedstrijden. Een serie oefenduels tegen Duitsland, daarna nog het eigen Papendal Tournament als laatste voorbereiding. “En dan is het zover”, zegt Mariska. “Gelukkig wel!”

Verenigde Staten
Het hele team zet alles op alles om zo goed mogelijk te presteren in Londen. De dames gaan voor een medaille, zoveel is wel duidelijk. “Daarom heb ik mijn studie sportmarketing ook op een laag pitje gezet. Ik doe nog wel wat individuele vakken, maar bij de groepsprojecten moet je echt aanwezig zijn. Dat is lastig in combinatie met een sportcarrière.” Inmiddels heeft Mariska haar studie zelfs helemaal stopgezet. Zo hoeft ze zich daar in de aanloop naar de Spelen helemaal niet meer druk om te maken. “Ik heb me uitgeschreven, omdat ik in januari ga studeren en basketballen in de Verenigde Staten. Het niveau is daar heel hoog, met een landelijke competitie (NWBA).”

Maar dus eerst de Spelen in Londen. “Ik ben nu beter dan vier jaar geleden, toen ik niet naar Beijing ben geweest. Ik ben sterker, sneller en ook qua lengte nog gegroeid. Ook als team zijn we sterker, we kunnen vol vertrouwen toeleven naar het toernooi.”

Facebook: facebook.com/mariskabeijer