Miranda Wevers

Rolstoelbasketbal

Naam: Miranda Wevers
Geboortedatum: 30 mei 1972
Woonplaats: Tilburg
Werk: Arbeidsdeskundige
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)
Eerdere deelname: Sydney 2000 en Athene 2004

Gekwalificeerd tijdens:
het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8

Miranda Wevers is een verrassende naam in de selectie voor Londen 2012. Haar eerste toernooi voor Oranje speelde ze al in 1998 (WK in Sydney, red.), de Paralympische Spelen van Athene 2004 waren haar laatste wapenfeit in het nationale tricot. “Ik ben toen gestopt, omdat ik andere dingen wilde gaan doen”, vertelt de 40-jarige Tilburgse. “Ik wilde een maatschappelijke carrière opbouwen en de sport vroeg erg veel tijd.” De reden dat ze inmiddels weer is gaan spelen, is net zo simpel: “De bondscoach vroeg of ik er niet iets voor voelde om weer te gaan trainen. Hij was op zoek naar speelsters met veel ervaring. En hoewel ik er dus even uit ben geweest, gaat die ervaring niet verloren.”

Een vatenafwijking in haar rug was de oorzaak van de dwarslaesie die Miranda sinds 1995 heeft. Toen in datzelfde jaar de Europese kampioenschappen rolstoelbasketbal in Delden werden gehouden, ging ze daar eens een kijkje nemen. En niet veel later ging ze zelf basketballen in Hengelo, bij ISV. Via Erna Benneker, in 1996 actief op de Spelen in Atlanta, kwam ze in contact met het Nederlands team. “Ze zei dat ik eens mee moest gaan naar een training, om te kijken of dat iets voor mij was. Ik mocht meedoen en daarna mocht ik ook blijven.”

Maatschappelijke carrière
Vanaf dat moment hoorde Miranda bij Oranje. Tot en met de Spelen van 2004 dus. Daarna was het tijd voor haar maatschappelijk carrière. Inmiddels werkt de als arbeidsdeskundige bij het UWV. “Maar nu heb ik, net als de meeste meiden, een sabbatical genomen”, zegt ze. Na de Spelen mag ze gewoon weer terugkomen. “Het is een leuke baan, dus wil ik ook graag weer terug. Maar de sportieve uitdaging is groot. Nog één keer alles geven voor mijn sport. Ik ben vooral gestart omdat ik serieuze kansen zie voor ons op een medaille in Londen.”

Ze was erbij in Sydney en Athene. Kent dus het klappen van de zweep, weet hoe de Paralympische Spelen werken. “In Sydney is het best goed gegaan. In Athene ging het snel mis. We verloren de eerste wedstrijd en daardoor sloeg de stemming in de ploeg helemaal om. Zo’n eerste wedstrijd is ontzettend belangrijk. Je hoeft niet persé te winnen, maar moet er wel een goed gevoel aan overhouden.” Oranje opent de Spelen in Londen met een duel tegen Groot-Brittannië. Volgens Miranda dus cruciaal voor het vervolg van het toernooi.

Driehonderd procent
Het gezamenlijke doel, waar al lang aan wordt gewerkt, is helder. Een medaille. “De kans op een plak is er zeker. Dat is iets waar we allemaal honderd, nee, driehonderd procent voor gaan.” In Londen ziet ze voor zichzelf vooral een rol als invalster. “Je moet niet verwachten dat ik ineens in de basis sta. Ik ben een echte teamspeler; ik sta er op het moment dat ik in moet vallen. Je moet het als team doen. Je hebt spelers nodig die de punten maken, maar ook net zo goed spelers die de bal bij die meiden krijgen. Het is een team met jonge meiden, dus dan is mijn ervaring ook handig voor de balans.”

De laatste weken voor de Spelen gaat het vooral om ‘naar elkaar toe groeien’. Veel wedstrijden spelen, veel trainen, vastigheden oefenen. “De concurrentie? Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Australië en Groot-Brittannië. Ik heb er ontzettend veel vertrouwen in.” Alle sportrolstoelen zijn kort voor de Spelen nog opnieuw geverfd. Allemaal in dezelfde kleur. “Dan komt er wel iets het veld op, hè? Het ziet er ontzettend strak uit, dan sta je al minstens met 1-0 voor.”

Facebook: facebook.com/mirandawevers