Saskia Pronk

Rolstoelbasketbal

Naam: Saskia Pronk
Geboortedatum: 6 augustus 1983
Woonplaats: Julianadorp
Werk: Administratief medewerker
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)

Gekwalificeerd tijdens:
het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8

Door een dwarslaesie kwam de inmiddels 29-jarige Saskia Pronk een paar jaar geleden in een rolstoel terecht. Haar basketbalcarrière kende een even toevallig als onverwachts begin. “Toen ik boodschappen aan het doen was, kwam ik de coach van JBC tegen”, zegt ze. “Ik kende hem niet, ik wist niet eens dat er een basketbalclub in Den Helder was! Maar hij was op zoek naar iemand in een rolstoel. Hij vroeg of ik een keertje wilde komen kijken.” En dat deed Saskia. Een keertje kijken, keertje meetrainen, en zo kwam ze in de loop van 2007 in het eerste van JBC terecht.

De volgende stap was die naar Oranje, waarvoor ze in 2009 voor het eerst werd geselecteerd. “Ja, dat ging eigenlijk allemaal wel heel snel”, bekent ze nu. De Europese kampioenschappen van 2009 kwamen echter nog te vroeg. Wél was ze erbij in 2010, toen Oranje vijfde werd tijdens de wereldkampioenschappen. Én natuurlijk vorig jaar tijdens de Europese kampioenschappen. “Toen hebben we ons gekwalificeerd voor Londen”, zegt Saskia. “We moesten bij de top-3 eindigen, maar gingen absoluut voor de titel. Helaas verloren we de finale van Duitsland.”

Debuut op Paralympische Spelen
De forward van Oranje staat nu voor haar eerste Paralympische Spelen. “Natuurlijk is dat spannend”, zegt ze. “Ik zal geen basisplaats hebben, ik ben een bankspeler. Maar natuurlijk wil ik minuten maken in Londen. Dat is mijn persoonlijke doel. Maar het teambelang staat absoluut voorop. Als team gaan we voor een medaille. Dat is een reëel doel. We hebben de laatste maanden zoveel met elkaar getraind; we zijn erg goed op elkaar ingespeeld. Als alles goed gaat, zou een medaille er absoluut in moeten zitten.”

De concurrentie komt volgens Saskia voornamelijk van de Verenigde Staten, Canada, Australië en Duitsland. En Oranje heeft al een hele tijd tegen China en Brazilië gespeeld. “Dus we hebben niet echt een idee hoe sterk die ploegen zijn. Dat wordt wel een verrassing.” De laatste voorbereidingen op de Spelen vinden ‘in eigen huis’ plaats. Zo komen de Duitse dames nog naar Papendal. Bovendien is er het Papendal Tournament, waar Australië, Mexico en Groot-Brittannië de tegenstanders zijn.

Goede voorbereiding
Wat er in Londen ook gebeurt; aan de voorbereiding zal het niet liggen. “Nee, die is erg goed”, zegt Saskia. “Vorig jaar, voor de EK, was dat wel anders. Toen vertrok onze coach vijf dagen voor het toernooi. Nu, met Gertjan van der Linden als coach, is de voorbereiding perfect. Het afgelopen jaar hebben alle meiden hun werk opgezegd. Ik ben zelf één dag per week blijven werken. We hebben al die tijd minstens 16 uur per week samen getraind, plus nog eens de trainingen bij onze clubs.”

Het afgelopen jaar was dan ook best pittig; met minstens 16 uur training met de nationale selectie. Maar spijt, dat heeft Saskia er niet van. “16 uur was ook de eis van de coach; dat was volgens hem nodig om in Londen écht kans te maken op een medaille”, zegt ze. “En het is goed geweest om het zo te doen. We zijn er een sterker team van geworden. We hebben een paar goede schutters, sterke centers en zijn ook goed als team. We zijn ingespeeld en als het moet, kan iedereen de punten maken. Volgens mij kunnen we met heel veel vertrouwen op weg naar Londen!”


Facebook: facebook.com/saskiapronk