Samantha van Steenis

Wielrennen

Naam: Samantha van Steenis
Geboortedatum: 1 juli 1989
Woonplaats: Hoogland
Werk: Buitensportinstructrice
Sport: Wielrennen, pilote tandem B
Prestaties: WK goud tijdrijden (2010); WK zilver wegwedstrijd (2011)

Gekwalificeerd tijdens: de wereldbekerwedstrijd in Rome, Italië door een eerste plaats op de wegwedstrijd.

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 5 september, 15.30, tijdrit
- 8 september, 11.30, wegwedstrijd


Pas in mei dit jaar reed ze haar eerste grote wedstrijd als pilote van Joleen Hakker. Samantha van Steenis werd voor de World Cup in Rome opgeroepen als reserve-piloot en daar behaalde ze samen met Hakker een derde plaats op de tijdrit en een eerste plaats op de wegwedstrijd. Ze reed nog een keer als pilote van Kathrin Goeken en op basis van die wedstrijden kreeg ze een paar weken later te horen dat ze mee mocht naar de Paralympische Spelen als pilote van Joleen Hakker.

Een totale verrassing voor de wielrenster uit Hoogland, want eigenlijk had ze haar zinnen gezet op de Paralympische Spelen in 2016. Daar wilde ze met haar stoker Anouk van Bommel schitteren. Dat ze nu, vier jaar eerder dan gepland, al ervaring op kan doen vindt ze helemaal niet erg.

Dolblij vertrok van Steenis dan ook naar Londen, waar de Paralympische ploeg het parcours ging verkennen. Dat was afzien, want na de World Cup in Segovia had van Steenis een flink griepje te pakken gekregen. Toch was het wel een gave ervaring om het parcours alvast te bekijken. “Het lijkt op een achtbaan. Er is geen meter vlak. Je gaat hard naar beneden en neemt veel snelheid mee omhoog, maar boven kost het veel kracht om tot de top door te trekken. Een machtig mooi, maar zwaar parcours.”

Op dat parcours gaan van Steenis en Hakker proberen om de Paralympische titel te veroveren. Op de wegwedstrijd en de tijdrit komen de dames in actie. En op beide disciplines maakt het tandemduo een goede kans. Hakker werd in 2010 al eens wereldkampioen tijdrijden en won samen met van Steenis de World Cup in Rome. Van Steenis heeft al jarenlange ervaring. Ze was nog maar zes jaar toen ze begon met wielrennen en is daarna nooit meer gestopt.
Vandaar dat het duo Hakker/Van Steenis gaat voor goud. “Veel anders zit er eigenlijk niet op.”


Volg Samantha van Steenis via:

Facebook: facebook.com/Samanthavansteenis