Bart Adelaars

CP-voetbal

Naam: Bart Adelaars
Geboortedatum: 15 juli 1982
Woonplaats: Eindhoven
Werk: Industrieel cleaner
Sport: CP-voetbal
Eerdere deelname: Athene 2004 en Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens:
WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Bart Adelaars maakt alweer tien jaar deel uit van de nationale selectie. Samen met Stephan Lokhoff is de 30-jarige Eindhovenaar de nestor van de ploeg. Hij was erbij in Athene, in Beijing en in Londen gaat hij op voor zijn derde Paralympische Spelen. “Athene was mijn eerste internationale toernooi. Alles was even fantastisch. In Beijing was alles nog een stapje mooier en beter. Ik heb er echt van genoten. Maar mijn rol was toen anders. Ik was tweede doelman achter Rudy van Breemen. Als alles goed is, ga ik ervan uit dat ik nu de eerste keeper ben. Al is daar nog geen beslissing over genomen.”

Bart valt in CP-categorie 6, wat betekent dat hij last heeft van spasmen. Hij vertelt: “Sommige voetballers die ook in die categorie vallen, hebben het heel erg. Die kunnen nog geen glas water drinken. Maar ik mag niet klagen, bij mij valt het erg mee.” Op 6-jarige leeftijd begon Bart met voetbal. “Mijn fysiotherapeut vond het belangrijk dat ik ging sporten”, vertelt hij. “En omdat de voetbalclub een G-team begon, was de beslissing snel genomen. Tom Langen, de toenmalige bondscoach, kwam bij ons een clinic geven. Hij zocht nog spelers voor een CP-jeugdteam en zo ben ik doorgestroomd naar de A-selectie. Daar hoor ik nu al sinds 2002 bij.”

“Ik heb me sinds ik eerste keeper van Oranje ben, erg ontwikkeld. Ik ben een echte lijnkeeper, moet het hebben van mijn reacties. Maar ik ben nu ook steeds meer bezig met het coachen van het team.” Toch blijft geen fouten maken het allerbelangrijkste. “Fouten kunnen dodelijk zijn. Mijn rol is heel belangrijk.” Extra spanning omdat het de Spelen zijn, nee, Bart heeft het nog niet kunnen ontdekken. Misschien komt het nog. “Ik leef er in alle rust naartoe. Eigenlijk vind ik iedere keer dat ik op het veld sta even mooi.”

Heftig
Nou, éven mooi? Toch niet helemaal, moet de Eindhovenaar bekennen. “Het WK in eigen land was wel heftig. Het was mijn eerste toernooi als eerste doelman. Het publiek was zó enthousiast, heel bijzonder. Het was het mooiste toernooi dat ik ooit gespeeld heb. Na afloop van de finale werd ik uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi. Of dat terecht was? Ja. Ik vond van wel. Ik was ontzettend trots en heb de hele avond met een ‘big smile’ rondgelopen.”

In de aanloop naar Londen is Bart fulltime bezig met sport. Na de Spelen zal er weer gewoon gewerkt moeten worden. Wat hij precies wil gaan doen, weet hij nog niet. “Ik was voorheen industrial cleaner”, vertelt hij. “Specialistisch werk, maar wel fysiek zwaar. Ik weet niet of ik daar weer zin in heb. Maar daar maak ik me nu ook niet druk om. Eerst de Spelen.”

Het doel voor de voetballers is helder: de halve finale halen. Daarvoor moet er gewonnen worden van de nummer 1 of 2 van de wereld; Rusland of Iran. Volgens Bart zit Oranje dicht tegen hun niveau aan en moet alles alleen maar ‘op zijn plaats’ vallen. Dan kan het. “De bondscoach zei laatst: ‘we zijn er klaar voor’. Zo voel ik dat ook”, zegt Bart. “Van mij mogen de Spelen vandaag beginnen. Ik geniet nu ook enorm van de Olympische Spelen. Als ik dat hockeystadion zie, denk ik: hoe gaaf is het dat wij daar straks ook spelen? Mijn vriendin begrijpt dat niet. Ze zegt dan: ‘het is toch maar een stadion, net als hier in Eindhoven’. Ik kan dat niet uitleggen, maar voor mij is het heel bijzonder.”

Volg Bart Adelaars via:

Facebook: www.facebook.com/bart.adelaars