George van Altena

CP-voetbal

Naam: George van Altena
Geboortedatum: 23 april 1988
Woonplaats: Marken
Studie: Chauffeur
Sport: CP-voetbal

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Dat George van Altena (24) deel uitmaakt van de Nederlandse selectie, mag een klein wondertje heten. “Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik naar Londen zou gaan, had ik je vierkant uitgelachen”, zegt hij. Sterker nog: zeven maanden geleden trainde hij voor het eerst mee met Oranje. Via een onderzoek van het VU Medisch Centrum naar het verbeteren van coördinatie bij CP’ers kwam hij er voor het eerst achter dat hij CP had.

“Als kind liep ik al erg moeilijk, vaak ook op mijn tenen”, legt hij uit. “Er zijn heel veel onderzoeken gedaan om mijn spieren te verlengen en van jongs af aan kom ik bij de fysiotherapeut. Ik kom ook al heel lang in het VU, maar de term CP is nooit gevallen. Tot nu dus. Hoewel het hobby was, ben ik vier, vijf dagen per week aan het voetballen. Ze vroegen of het nationale team niet iets voor mij was. Vervolgens werd ik gebeld door de bondscoach, of ik een keer wilde komen kijken.”

Hoewel hij dus een echte voetballiefhebber is, was hij er als kind niet heel vroeg bij. “Bij ons thuis was de regel: eerst je zwemdiploma, daarna pas voetballen. Dus ik was denk ik zes jaar toen ik voor het eerst lid werd van een voetbalclub.” Ook zijn keeperschap is een familietrekje. George: “Mijn vader was keeper, mijn opa was keeper en ook mijn tante was keeper. Dus ja, eigenlijk was het logisch dat ik ook keeper zou worden. Bovendien: mijn vader had gezegd dat ik, omdat ik moeilijk kon lopen, maar het beste in het doel kon gaan staan. Ik denk achteraf dat dat een beetje een excuus was. Het speelde mee, maar stiekem vond hij het gewoon leuk als ik ook doelman zou worden.”

Pure keeper
Als keeper is hij vooral sterk op de lijn. “Ik moet het hebben van mijn reacties”, weet George. Logisch ook, legt hij uit. “Mijn beperking uit zich in mijn balans en coördinatie. Ik heb moeite met zij- en achterwaarts lopen. Dan ga je natuurlijk niet mee voetballen en ver voor je doel staan. Sinds ik bij Oranje zit, voetbal ik trouwens wel wat meer mee. Ik was stijf links, maar kan nu ook wel iets met mijn rechterbeen. Maar ik ben geen veldspeler met handschoenen. Dat past niet bij mij. Ik ben een pure keeper, die op de lijn staat om de ballen eruit te houden.”

De laatste weken richting Londen wordt er door de internationals nog hard gewerkt. Iedereen is fit, of de laatste pijntjes worden verholpen. “Het trainingsprogramma is verder hetzelfde als de afgelopen maanden. We focussen nu wel meer op bepaalde dingen, zoals dode spelmomenten. Wie voelt zich daar goed bij, wie staat waar; dat soort zaken. Dat kan precies het verschil maken tussen wel of geen halve finale. Want dat is ons doel: de laatste vier halen. Daarvoor moeten we stunten tegen Rusland of Iran. De voorbereiding geeft hoop, we zijn bovendien als team erg naar elkaar toe gegroeid.”

Londen 2012 wordt het eerste grote internationale toernooi voor George. “Sinds ik bij de ploeg zit, had ik maar één doel: mee naar de Spelen. Dat is gelukt. De volgende droom is om te spélen op de Spelen. Het is het ultieme toernooi. Maar ja, Bart (Adelaars, de andere keeper, red.) wil dat natuurlijk ook. Het zou helemaal geweldig zijn als ik eerste doelman word. Daarover is nog geen beslissing genomen. Dan zou ik me in zeven maanden tijd opgewerkt hebben van vierde tot eerste keeper. Als ik nu de hockeydames zie spelen, weet ik: daar staan wij straks ook. En dat is toch vooral nog heel onwerkelijk.”

Volg George van Altena via:

Facebook: facebook.com/george.vanaltena