John Swinkels

CP-voetbal

Naam: John Swinkels
Geboortedatum: 27 juni 1986
Woonplaats: Asten
Werk: Fulltime atleet
Sport: CP-voetbal

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
 
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Hij verstapte zich tijdens een competitiewedstrijd en scheurde zijn enkelband in. Een ongelukkig moment voor CP-voetballer John Swinkels, want hierdoor moet hij een belangrijk toernooi in de aanloop naar de Paralympische Spelen missen. Gelukkig voor hem komen de Spelen zelf niet in gevaar. “Een optimale voorbereiding is dit natuurlijk niet, maar als ik mijn enkelband een paar maanden later had ingescheurd, dan had ik de Paralympische Spelen wel kunnen vergeten.”

Een ideale voorbereiding of niet, Swinkels wil in september op het veld staan als het Nederlands team de eerste poulewedstrijd speelt. Daarom doet hij er alles aan om op tijd fit te zijn en geselecteerd te worden voor het team dat naar de Paralympische Spelen gaat. “Ik ga nu herstellen onder begeleiding van de medische staf van de KNVB. De Spelen komen voor mij niet in gevaar. Ik mis nu alleen het toernooi in Oekraïne. Dat is verschrikkelijk jammer, maar blessures zijn nu eenmaal een risico van het vak,” zegt hij lachend.

Speler en trainer Swinkels

In september 2011 kwalificeerden de CP-voetballers zich als eerste Nederlanders voor de Paralympische Spelen van 2012. Op het wereldkampioenschap in eigen land werd het team vijfde. “We hadden wel verwacht dat we ons zouden kwalificeren, maar je moet het toch maar even doen. Je ziet dat veel landen zich verder ontwikkelen. Ook de landen die onder ons op de wereldranglijst staan. Wij kijken naar boven, maar zij ook.”

Om het CP-voetbal naar een hoger niveau te tillen, zijn er diverse jeugdteams opgezet. Eén daarvan is het CP-Talentteam. Dit team moet ervoor zorgen dat de oudere jeugd straks makkelijker doorstroomt naar het Nederlands team. Swinkels draagt daar zijn steentje aan bij. “Ik werd door René Jurrius benaderd of ik hem tijdens trainingen wilde assisteren. Nu geef ik elke maandagmiddag training aan die jonge jongens. Ik haal er ontzettend veel plezier uit om mijn kennis op hen over te brengen.”

Onder die jonge jongens bevindt zich ook Daan Dikken, teamgenoot van de voetballer uit Asten. “Het is niet gek om Daan training te geven. We kunnen allebei heel goed onderscheid maken tussen het feit dat ik naast zijn teamgenoot soms ook zijn trainer ben. In het Nederlands team geef ik de andere jongens ook aanwijzingen, dus in principe is het verschil niet zo groot.” 

Weer kunnen lopen

John Swinkels heeft niet altijd CP-voetbal gespeeld. Op zijn achttiende raakt hij door een hersenbeschadiging beperkt aan zijn linkerkant. Na acht maanden in een rolstoel te hebben gezeten, was hij blij dat hij weer kon lopen. “Je leert er mee leven dat je niet meer alles kan wat je vroeger kon. Het was voor mij al een hele overwinning dat ik weer kon lopen en voetballen. CP-voetbal heeft echt mijn leven veranderd. Ik reis heel de wereld over en geniet nu van alles wat ik meemaak. Vroeger droomde ik er van om profvoetballer te worden. Dat is door CP-voetbal toch een beetje uitgekomen.”

“Waarom zouden we er niet voor gaan?”

Nu kan hij voor de tweede keer naar de Paralympische Spelen. In 2008 was hij er tijdens de Spelen van Beijing ook al bij. Om alvast een beetje in de sfeer van de Paralympische Spelen te komen, waren de CP-voetballers begin april op trainingsstage in Londen. “Het zag er weer schitterend uit. Ik heb het idee dat in Londen alles wat dichter bij elkaar ligt dan in Beijing. Voor de rest zijn er niet zo heel veel verschillen. Het voelt voor mij ook niet anders dan de eerste keer. Ben niet extra zenuwachtig of extra rustig. Als ik naar Londen mag, heb ik vooraf dezelfde gezonde wedstrijdspanning zoals ik die altijd heb. Zodra het balletje gaat rollen, is de spanning weg.”

In Beijing werd het Nederlands team vijfde, maar daar zou Swinkels straks in Londen geen genoegen mee nemen. Hij gaat voor een plek op het podium. “Goud wordt heel moeilijk, dat weet iedereen. Maar ik ga wel voor het hoogst haalbare. Zolang het halen van een eerste plaats mogelijk is, zet ik het niet uit mijn hoofd. Als we goed spelen en uiteindelijk brons winnen, ben ik ook heel blij. Maar toch, waarom zouden we niet gewoon hoog inzetten en er voor gaan?”

Volg John Swinkels via:

Twitter: @superfijn86
Facebook: facebook.com/johnswinkels
Site: www.cpvoetbal.nl