Jeroen Voogd

CP-voetbal

Naam: Jeroen Voogd
Geboortedatum: 7 augustus 1987
Woonplaats: Waalwijk
Werk: fulltime sporter
Sport: CP-voetbal
Eerdere deelname: Athene 2004, Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Na Beijing 2008 was hij er even uit, maar eind 2011 keerde Jeroen Voogd weer terug in de selectie van Oranje. “Eigenlijk zou ik vorig jaar vóór het WK alweer aansluiten bij de selectie, maar toen brak ik mijn been”, vertelt hij. “Daardoor heb ik dat toernooi dus gemist. Gelukkig ga ik nu dus naar Londen, voor mijn derde Spelen.” Zijn Paralympisch debuut maakte de 24-jarige middenvelder in Athene (2004). Een prachtig toernooi, zegt hij acht jaar later. Ondanks zijn jonge leeftijd, was hij al een vaste waarde in het team. “De ‘oude garde’ was aan het afbouwen en kon het niveau niet meer aan, dus schoof ik al heel snel op in de rangorde. Daar heb ik veel geluk mee gehad.”

De aanloop naar Beijing was helemaal anders. “Ik kreeg veel blessures, heb ik die vier jaar geen enkel toernooi zonder problemen gespeeld. Dat gaat aan je vreten. Ik was meer bezig met fit worden dan met goed spelen voor een topprestatie op de toernooien. Beijing 2008 was dan ook een moeilijk toernooi. Ik was niet honderd procent fit, dus bleef het beperkt tot een paar invalbeurten. Terwijl ik na Athene juist het idee had dat ik in Beijing ook een vaste waarde zou kunnen zijn. Maar dat ging niet. In Londen ben ik nu ook geen vaste waarde, maar daar heb ik veel meer vrede mee. De selectie is veel beter dan toen en ik ben er toch ruim twee jaar uit geweest.”

Jeroen begon zijn voetbalcarrière zoals bijna ieder jongetje, op straat. Als hij op zijn vijfde wil beginnen met voetballen bij een club, is hij nog te jong. Op zijn zesde mag hij wél gaan spelen, bij DESK in Kaatsheuvel. Ondanks zijn handicap doet hij niet onder voor zijn teamgenoten. Via de revalidatiekliniek waar hij wekelijks komt, komt hij in aanraking met CP-voetbal. “De toenmalige bondscoach, Tom Langen, kwam langs op een trainingsdag en pikte me eruit. Ik was toen 9 jaar. Twee jaar later maakte ik mijn debuut, in een jeugdinterland tegen Denemarken.”

Spannende keuze
Na Beijing 2008 werkte Jeroen hard aan zijn maatschappelijke carrière. “Ik ben mijn HBO-studie commerciële economie eindelijk afgerond”, zegt hij. “Dat had niet gekund als ik was blijven voetballen. 35 uur studeren én 25 uur voetballen per week; dat is teveel. Maar nog voor ik ging afstuderen, begon het alweer te kriebelen. Ik miste het voetbal. Ook qua leeftijd zou het nog prima kunnen, dus heb ik er goed over nagedacht. En vanaf de afstudeerperiode ben ik er weer vol voor gegaan. Ik ga nu volledig voor de sport en ben niet meteen een baan gaan zoeken. Het was een spannende keuze, die gelukkig zijn vruchten heeft afgeworpen.”

Als ervaren kracht kan de Brabander als geen ander oordelen over de kansen van Oranje. “Dit is de eerste keer dat ik écht denk dat we iets kunnen gaan flikken. Ik denk dat we de halve finale kunnen bereiken. We moeten daarvoor wel drie finales spelen; tegen Iran, Rusland en Argentinië. Maar dit is de sterkste groep waarmee ik gespeeld heb, dus het moet kunnen. Doordat ik geen basisspeler ben, is de druk iets minder groot. Als je op de bank zit, is de beleving anders. Na twee Paralympische Spelen weet ik wat er allemaal komt, dus ben ik ontzettend blij dat ik dit nog een keer mee mag maken. Ik wil er ook van gaan genieten.”

De halve finale halen, dat is het heilige doel. “Dan is het toernooi geslaagd”, zegt Jeroen. “We zijn fit, hebben een hele goede voorbereiding gehad. Naast Groot-Brittannië zijn we bovendien de enige ploeg die al in het voetbalstadion heeft getraind. Dat móet in ons voordeel zijn. Daarom denk ik dat we Iran in de openingswedstrijd kunnen verslaan. Die komen voor het eerst in dat stadion, in een heel andere wereld dan thuis. Dan moeten ze zich er toch aan aanpassen. Dus willen wij die halve finale halen, dan moeten we ze die dag gewoon gaan pakken!”

Volg Jeroen Voogd via:

Twitter: @jeroenvoogd