Lars Conijn

CP-voetbal

Naam: Lars Conijn
Geboortedatum: 5-5-1993
Woonplaats: Wormer
School: Marketing en Communicatie aan JCU
Sport: CP voetbal

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Eigenlijk heeft hij geen idee wat hem te wachten staat in Londen. “Ik heb van de ervaren jongens uit het team wel het één en ander gehoord”, vertelt Lars Conijn. Londen 2012 worden zijn eerste Paralympische Spelen. “Maar toch; ik heb er geen verwachtingen bij. Dan kan het in elk geval ook niet tegenvallen. We moeten zo goed mogelijk presteren, maar ik wil er ook van genieten. Het kan de eerste en enige keer zijn. Over vier jaar zijn er misschien betere spelers, of kwalificeren we ons niet.”

De voetbalcarrière van Lars (19 jaar) begon op zijn vijfde, in zijn woonplaats Wormer. “Ik werd lid van WSV 1930 en mijn trainer daar, Milo de Wit, zag dat ik CP had. Hij is zelfs als CP-voetballer naar Sydney 2000 geweest en zo ben ik in contact gekomen met de nationale selectie.” CP-voetbal (internationaal bekend als Football 7-a-side) wordt gespeeld door voetballers die een motorisch probleem hebben als gevolg van een hersenbeschadiging. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (cerebrale parese). Voor Lars betekent dit dat de spieren aan de rechterkant van zijn lichaam minder aangestuurd worden.

Rond zijn twaalfde kwam hij terecht in de jeugdselectie van Oranje. Vervolgens doorliep hij zo’n beetje alle jeugdteams. “We trainden in het begin één keer in de maand gezamenlijk en dan zag je de oudere spelers van het Nederlands team wel, maar eigenlijk wist ik nog steeds heel weinig van de sport. Pas toen ik in Oranje onder 19 jaar kwam, had ik meer en meer contact met de A-selectie. Ik mocht een keer meetrainen in de aanloop naar de WK in Nederland en sindsdien hoor ik bij het team.”

Echte teamspeler
Lars omschrijft zichzelf als een echte teamspeler. “Iljas en Dennis (Visker en Straatman, red.) zijn er voor de doelpunten, ik speel meer behoudend”, legt hij uit. Hoewel hij op de lijst voor Londen als ‘middenvelder’ staat opgeschreven, kan hij overal uit de voeten. “Ik heb ook heel lang linksback gespeeld in het Nederlands team. En dit seizoen zelfs tien minuten in de spits. Eigenlijk waar ze me maar nodig hebben, kunnen ze me neerzetten. Ik vul de gaten wel op.” Wat hem een goede voetballer maakt, vind hij moeilijker te zeggen. “Dat laat ik liever aan anderen over; daar ben ik totaal niet mee bezig.”

Terwijl ik met Lars praat, wordt er op de velden van Upward gewoon doorgetraind. Scherp en goed. “We trainen vier, soms vijf keer per week samen”, vertelt hij. “Daarnaast train ik nog mee bij mijn eigen club en breng ik de nodige uren in de sportschool door. Hoeveel uur dat bij elkaar is? Pfoe, geen idee. Zeker nu, in de aanloop naar de Spelen, gaat er heel veel tijd in zitten. We zijn allemaal heel serieus met de sport bezig; alles moet wijken voor dat ene doel: de halve finale in Londen.”

Het hoge woord is eruit: de halve finale in Londen. Tijdens het WK in eigen land liep Oranje de strijd om de beste vier plaatsen nipt mis. En ook tijdens de Spelen wordt het geen makkie. Met Rusland en Iran heeft Nederland de twee sterkste landen ter wereld in de poule. En alleen de bovenste twee gaan naar die zo gewenste halve finales. “We moeten voor een verrassing zorgen”, zegt Lars. “Liefst gaan we natuurlijk naar huis met een medaille. Dat wordt moeilijk, maar het kan wel. We hebben zeker kansen, maar dan moet alles op zijn plaats vallen.”

Volg Lars Conijn via:

Twitter: @lars_conijn
Facebook: facebook.com/larsconijn
Site: www.cpvoetbal.nl