Daan Dikken

CP-voetbal

Naam: Daan Dikken
Geboortedatum: 24 september 1991
Woonplaats: Zoeterwoude
Werk: Fulltime atleet
Sport: CP-voetbal

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
 
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Hij schoof zijn opleiding voor een jaartje aan de kant. Zo kan hij zich optimaal voorbereiden voor de Paralympische Spelen. De twintigjarige Daan Dikken doet er alles aan om straks in Londen op het veld te staan met het Nederlandse CP-voetbalteam. “Ik wil mij volledig kunnen concentreren op de Paralympische Spelen. School pak ik volgend jaar wel weer op. Ik doe wel nog wat vrijwilligerswerk, maar dat is vooral om de tijd een beetje te doden.”

De voetballer uit Zoeterwoude blijft vrij nuchter onder het feit dat hij straks misschien naar de Paralympische Spelen kan. “Ik vind het niet heel spannend. Het kunnen mijn eerste Spelen worden, maar dat maakt het er niet spannender op. Ik heb het traject naar de Paralympische Spelen van 2008 in Beijing ook al meegemaakt. Toen viel ik helaas af, omdat ik het hele voortraject had gemist, doordat ik mijn enkel had gebroken. De enkel is en blijft nog wel een zwak punt, maar ik heb er nu geen last meer van.”

“CP-voetbal draait ergens om”
Sinds zijn achtste doet Daan Dikken aan voetbal. Hij begon bij de Meerburg en speelt na een uitstapje bij UVS weer bij de Meerburg in een vriendenteam. Erg gezellig volgens Dikken, maar CP-voetbal staat bij hem op nummer één. “Bij de Meerburg speel ik vooral om wedstrijdritme op te doen. CP-voetbal draait tenminste ergens om. Daar speel ik echt ergens voor. Mijn teamgenoten vinden het trouwens wel leuk dat ik naar de Paralympische Spelen kan gaan. Ze vragen er veel naar.”

Het CP-voetbal kwam al op jonge leeftijd op het pad van Dikken. Op zijn dertiende werd hij gescout voor het Nederlands CP-voetbalteam onder de vijftien jaar. Dikken is met zijn handicap geboren. De linkerkant van zijn lichaam functioneert minder. “Ik ben ingedeeld in klasse zeven. Je hebt klasse vijf en zes, dat zijn de voetballers met een redelijk zware beperking in ons team. En je hebt klasse acht. Dat zijn de voetballers met een iets lichtere beperking. Tijdens een wedstrijd heb ik niet zoveel last van mijn handicap. Een balletje links of rechts passen kan ik wel. Alleen een pass over veertig meter wordt wel een moeilijk verhaal.” 

CP Talentteam
Om zijn plekje in het Nederlands team te veroveren, traint Dikken ook bij het CP Talentteam; een voetbalschool voor jonge voetbalspelers met een handicap. Hier krijgt Dikken de mogelijkheid om vier keer per week te trainen onder leiding van trainers van de KNVB. “Bij het Talentteam kan ik net dat stapje extra doen. We trainen hard en hebben goede trainers. Het team is opgezet om jonge talenten op te leiden tot goede voetballers met het doel om een medaille te halen op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.”

Maar de voetballer uit Zoeterwoude wil niet alleen in Rio een medaille halen, ook in Londen gaat hij voor een plak. “Rusland lijkt nu al verzekerd van een eerste plek, omdat zij ver boven de rest uitsteken. De plaatsen twee en drie zijn daarentegen nog redelijk open.”

Stunten in Londen
In totaal doen er straks in Londen acht landen mee. Oranje zit een poule met Rusland, Iran en Argentinië. "De nummers één en twee van de poules gaan door naar de halve finale. Dat is dan ook ons eerste doel: de halve finale halen. Als we die halen, dan gaan we voor een stunt.”

Nederland staat namelijk vijfde op de wereldranglijst. Maar volgens Dikken wordt het gat tussen de bovenstaande landen, Oekraïne, Iran en Brazilië, steeds kleiner. “Tijdens het WK van 2011 in eigen land speelden we gelijk tegen Brazilië. Tijdens een internationaal toernooi in Sochi verloren we maar nipt van Iran met 2-1. We komen dichterbij. Als wij straks in Londen een goede dag hebben, dan kunnen we ze verslaan.”

Na een recente trainingsstage in Londen, heeft Dikken er nog meer zin in. “Ik heb nu alles gezien. Alle stadions stonden er. Alleen het Olympische hockeystadion, waar wij straks spelen, was nog niet helemaal af. Ik weet nu hoe het er straks uit ziet. Ik heb écht zin om straks naar de Spelen te gaan.”

Volg Daan Dikken via:

Twitter: @DLDikken
Facebook: facebook.com/daandikken
Site: www.cpvoetbal.nl