Peter Kooij

CP-voetbal

Naam: Peter Kooij
Geboortedatum: 29 december 1986
Woonplaats: Utrecht
Studie: Bedrijfskunde
Sport: CP-voetbal

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Peter Kooij voetbalt al sinds zijn vijfde. Eerst dicht bij huis, bij HMS, later bij VV Maarssen. En sinds eind 2010 bij Oranje. “Ik wist helemaal niet dat dit team bestond”, zegt hij. “Sterker nog: ik wist niet dat ik CP heb. Ik wist dat ik bij mijn geboorte een zuurstoftekort heb gehad en daardoor een zenuwbeschadiging in mijn arm. Maar cerebrale parese, daar had ik nooit van gehoord.” Eigenlijk bij toeval komt Peter dus bij Oranje terecht. Een oud-international ziet hem voetballen, vraagt of hij niet mee wil trainen en na de eerste training zijn zowel de bondscoach als Peter erg enthousiast.

Nu, nog geen twee jaar later, heeft Peter al een WK gespeeld, vorig jaar in Drenthe. En staat hij aan de vooravond van zijn eerste Paralympische Spelen. “Als ik eerder geweten had wat CP was, of dat dit team bestond, had ik misschien ook wat jeugdteams doorlopen. Dat had me best leuk geleken.” Zijn eigen kracht ligt volgens Peter in zijn tactische inzicht. “Ik zoek meestal een voetballende oplossing, ben rustig aan de bal.”

Vol vertrouwen leeft hij toe naar de Spelen. De grootsheid, de beleving, het eten in de grote eethal, alles is nieuw. “Het is heel anders dan alle toernooien die we spelen. Het WK vorig jaar was ook groots, maar dit leeft nog meer. Het WK was bedoeld om ons te kwalificeren voor de Paralympische Spelen. Dat geeft de verhoudingen tussen WK en Spelen wel aan.”

Stunten
“We trainen nu goed”, zegt hij. “Het ziet er goed uit. Hopelijk kunnen we stunten tegen Iran of Rusland. De kans dat dat tegen Iran lukt, lijkt me het grootst. Er zijn veel verschillen in hoe zij zich voorbereiden en hoe wij dat doen. Zij kunnen al hun tijd besteden aan sporten, terwijl wij ook bezig zijn met school, studie of werk. Dat is een belangrijk verschil.” Peter werkte zelf als medewerker op een financiële afdeling toen hij bij het Nederlands team kwam. Maar een 40-urencontract in combinatie met de vele trainingsuren die hij moest maken, was niet te doen. En dus zegde hij zijn baan op.

Inmiddels studeert hij weer, bedrijfskunde, dankzij ‘Goud op de werkvloer’ van Randstad. “En na de Spelen wil ik wel weer een baan voor een paar uur per week”, vervolgt hij. “Maar eerst presteren in Londen.” De laatste weken is fit worden en blijven het allerbelangrijkst. Zelf heeft Peter nog een paar kleine blessuretjes, dus dat heeft voorrang. Voor de rest van het team gaat het vooral om fit blíjven. “De Spelen zijn voor ons geslaagd als we iedere wedstrijd op ons best hebben gespeeld. Dan zal het resultaat er ook naar zijn”, concludeert Peter. “We hebben een rustige groep, zullen niet snel dingen schreeuwen als ‘we gaan ze opvreten!’ Maar we gaan niet naar Londen om zesde te worden!”

Volg Peter Kooij via:

Twitter: @KooijPeter