Stephan Lokhoff

CP-voetbal

Naam: Stephan Lokhoff
Geboortedatum: 07-05-1982
Woonplaats: Cuijk
Werk: bij FNV Bondgenoten
Sport: CP-voetbal

Gekwalificeerd tijdens:
WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek.

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Hij is pas 29 jaar, maar nu al een routinier. CP-voetballer Stephan Lokhoff heeft al meer dan 130 interlands achter zijn naam staan en daar komen er deze zomer tijdens de Paralympische Spelen mogelijk nog een aantal bij. Het CP-voetbalteam is gekwalificeerd, maar de definitieve selectie voor de Paralympische Spelen wordt pas in juni bekend gemaakt. Het is dus nog even afwachten voor Lokhoff of hij daadwerkelijk naar Londen gaat. “De selectie bestaat nu uit achttien voetballers, uiteindelijk gaan er twaalf mee. Het is aan de bondscoach wie die twaalf zijn.”

Tot die tijd gaat Lokhoff de strijd aan met zijn teamgenoten om een plekje in het team te veroveren. “Of dat als een concurrentiestrijd voelt? Nee, zeker niet. Je werkt vier jaar lang samen naar de Paralympische Spelen toe. Je hebt de World Cup, het EK, het WK en dan de Paralympische Spelen. Dat is het hoogst haalbare toernooi voor ons. Iedereen gaat er helemaal voor. Ik denk ook niet dat iemand er rekening mee houdt dat hij afvalt. Je wilt mee en dus ga je er honderd procent voor.”

Stephan Lokhoff was vijf jaar toen hij begon met voetbal. Samen met valide kinderen speelde hij in de F’jes en ook nu speelt hij gewoon in het eerste team van sv. Heumen. “Ik ben met mijn handicap geboren dus ik weet niet beter. Aan mijn rechterarm en rechterbeen heb ik een spasme, maar tijdens een wedstrijd heb ik daar niet zoveel last van. Ik doe bijna alles met links. Soms zijn er situaties dat het beter uitkomt als ik met rechts schiet of pass en dan doe ik dat gewoon. Het is niet zo dat ik helemaal niks met rechts kan.”

Toeval

Pas op zijn achttiende kwam het CP-voetbal in beeld. Bij toeval, want zelf had hij daar nooit aan gedacht. “Ik wilde graag naar het CIOS in Goes en daarvoor moest ik een paar testen doen. Tijdens die testen zagen zij in mijn dossier dat ik een cerebrale parese-aandoening had en toen wezen zij mij op het CP-voetbal. Ik heb een keer een training meegedaan met de Nederlandse selectie en daarna werd ik officieel uitgenodigd voor het team. Dat was in mei in 2000 en een paar maanden later voetbalde ik in Sydney op de Paralympische Spelen.”

Achttien jaar was hij toen pas. “Die Spelen in Sydney waren natuurlijk overweldigend. Ik had in een paar maanden laten zien dat ik in het team thuishoorde en mocht gelijk al naar de Paralympische Spelen. Eén van de grootste sportevenementen in de wereld.” 

Inmiddels is het 2012 en kan Lokhoff voor de vierde keer naar de Paralympische Spelen. “Maar dat maakt het er niet minder spannend op", zegt de voetballer uit Cuijk. “Het blijft altijd speciaal. Ik weet alleen beter wat ik kan verwachten. Dat kan ik ook overbrengen op de jongere jongens uit het team.” Dat is ook één van de redenen waarom Lokhoff aanvoerder is. “Met mijn ervaringen kan ik de jonge jongens een beetje voorbereiden.”

Voetballen op een hockeyveld

Straks in Londen spelen de CP-voetballers op het veld waar de Nederlandse hockeydames tijdens de Olympische Spelen in actie komen. “Bij CP-voetbal speel je zeven tegen zeven, op een kleiner veld en we kennen geen buitenspelregel. Dat zijn de enige grote verschillen met het valide voetbal. Het hockeyveld waar we op spelen is kunstgras op waterbasis. Daar houden we tijdens trainingen ook rekening mee. Het zorgt er namelijk voor dat het tempo omhoog gaat. In Arnhem, bij hockeyclub Upward, ligt een kopie van het hockeyveld in Londen, dus de trainingen daar helpen zeker mee in de voorbereiding op de Paralympische Spelen.”

Als Lokhoff voor de vierde keer naar de Paralympische Spelen mag, gaat hij voor een medaille. Nederland staat momenteel vijfde op de wereldranglijst, maar volgens Lokhoff is er kans op eremetaal. “Als je realistisch bent, zit goud er niet in. Rusland steekt op dit moment boven alle landen uit. Zij zijn gewoon een paar stappen verder in hun ontwikkeling. De strijd om plaats twee en drie is daarentegen nog niet gestreden. Oekraïne is wel iets beter, maar het is niet onmogelijk om ze te verslaan. Datzelfde geldt voor Iran en Brazilië, de nummers drie en vier op de wereldranglijst. We hebben een jong team, de meeste spelers zijn weer blessurevrij, ik heb er in ieder geval heel veel vertrouwen in.”

Volg Stephan Lokhoff via:

Twitter: @cpvoetbal
Site: www.cpvoetbal.nl