Iljas Visker

CP-voetbal

Naam: Iljas Visker
Geboortedatum: 1 januari 1992
Woonplaats: Tegelen
Studie: Johan Cruijff College
Sport: CP-voetbal

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8

Het klinkt cliché, maar anders kan Iljas Visker het niet omschrijven: “De Paralympische Spelen zijn het grootste toernooi dan ik tot nu toe ooit heb gespeeld.” Na een EK en WK worden de Spelen zijn derde grote toernooi. Vier jaar geleden had hij niet kunnen vermoeden dat hij dit ooit mee zou maken. “Ik mankeerde niets”, vertelt hij. “Op 28 augustus 2008 heb ik een herseninfarct gehad en dat veranderde alles. Ik heb moeite met kleine dingen, zeker als ik vermoeid ben. Tijdens mijn revalidatie van dat infarct heb ik pas voor het eerst gehoord over het CP-team.”

Voetballen doet hij echter al vanaf jonge leeftijd. Al op zijn vijfde begon hij met de sport, bij een club in zijn woonplaats Tegelen. Hij speelde toen ook in verschillende districtsselecties. Eind 2009, begin 2010 kwam hij bij de CP-selectie. Iljas weet het nog goed: “Vreemd eigenlijk, toen zij in Beijing waren, was ik nog kerngezond. In het begin was het heel erg wennen, zeker omdat 7 tegen 7 voetballen heel iets anders is dan 11 tegen 11. In de groep voelde ik me meteen op mijn plek. Bij mijn eigen club was het nog vaak: ‘ik zie niks aan je, wat heb je dan?’. Maar bij Oranje was dat anders, ik werd direct opgenomen in de ploeg. Zeker in het begin was dat heel fijn; alle jongens zijn hier hetzelfde.”

Acties maken
Als spits is Iljas één van de belangrijkste spelers om de doelpunten te maken. Hij houdt ervan om zelf de acties te maken. “Dat is niet altijd de beste oplossing, maar ik maak gewoon graag zelf de actie om in een goede positie te komen. Ik ben geen type dat afwacht tot de bal bij hem komt en hem er dan in schiet.” Maar, omdat 7 tegen 7 toch een ander spelletje is dan 11 tegen 11, is ook meeverdedigen belangrijk. Niet zijn sterkste punt, maar het hoort erbij. “Aanvallen doe je met z’n allen, maar verdedigen ook.”

Het WK in eigen land, vorig jaar, was tot nu toe zijn mooiste toernooi. “We hebben daar goed gespeeld, redelijk goed gepresteerd. Er was veel publiek, veel aandacht. Toen was dat zeker een hoogtepunt”, vertelt Iljas. “Maar de Spelen in Londen zijn nog veel groter. We gaan daar voor een plek in de halve finale. Als je aan de Spelen begint, ga je voor goud. Maar als je realistisch bent, wordt dat heel lastig. Als we vierde worden, dan hebben we een heel goed toernooi gespeeld. Maar als je de halve finale haalt, kun je óók meedoen om het eremetaal.”

Volg Iljas Visker via:

Twitter: @IljasVisker
Facebook: facebook.com/iljasvisker