Abel Walraven

CP-voetbal

Naam: Abel Walraven
Geboortedatum: 9 juli 1992
Woonplaats: Molenhoek
Werk: Hovenier
Sport: CP-voetbal

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8 
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8 

Abel Walraven is een voetbaldier. Nu, op zijn twintigste, gaat hij zijn debuut maken op de Paralympische Spelen. Maar al op zijn vijfde voetbalde hij. “Bij de ukkepukken”, lacht hij. “En op mijn derde sliep ik met een voetbal in mijn bed.” Een voetballer pur sang dus, die al jong weet wat hij leuk vindt. En ook op jonge leeftijd al ontdekt wordt. Op zijn dertiende vist bondscoach Tom Langen hem op bij Eendracht ’30 uit Mook. Abel komt dan bij Oranje Onder 15 jaar.

Dat hij voor het CP-team in aanmerking kwam, of dat hij zelfs CP heeft, wist hij niet. “Pas toen ik voor de jeugdselectie werd gevraagd, kwam ik ermee in aanraking. Ik wist niet dat het team bestond, of dat CP bestond. Toen ik drie maanden oud was, is een bloedvat in mijn hersenen beschadigd geraakt. Daarna ben ik lang bezig geweest met mijn revalidatie, zeker zo’n vijf jaar. Mijn linkerkant was verlamd, maar daar merk je nu bijna niks meer van. En daar ben ik wel blij mee.”

Abel is een zogenaamde ‘CP7-speler’. In het CP-voetbal zijn er vier verschillende handicapklassen, van 5 tot en met 8. De mate van hersenbeschadiging is bepalend voor de spasticiteit en dus handicapklasse. Tijdens een wedstrijd moet er één speler in het veld staan met handicap CP5 of CP6. Daarnaast is het niet toegestaan om met meer dan twee spelers met handicap CP8 te spelen. Behalve tactisch en technisch moet de coach dus ook rekening houden met het aantal spelers met een bepaalde handicapklasse. Maakt een coach daar een fout mee bij het wisselen, dan is diskwalificatie het gevolg.

De 20-jarige voetballer kan zowel uit de voeten op het middenveld als in de spits. “Ik verwacht niet dat ik in Londen in de basis zal starten, maar hoop natuurlijk wel mijn minuten te maken”, legt Abel uit. “Wat mijn sterke punten zijn? Ik ben in het veld wel aan het coachen, maar alleen als het moet. Ik sta niet de hele tijd te schreeuwen.”

Het doel in Londen voor de CP-voetballers (internationaal heet het ‘Football-7-a-side’; vrij vertaald 7-tegen-7-voetbal, red.) is de halve finale. Een pittige doelstelling, beseft ook Abel zich. “Maar ik heb er wel vertrouwen in dat het kan. De voorbereiding is goed. De komende weken is het trainen, trainen, trainen. Hard werken, fit blijven en op ons allerbest naar Londen. Dan kunnen we de sterkste ploegen, Iran en Rusland, ook verslaan. Die spelen per slot van rekening ook maar gewoon met zeven jongens.”

Volg Abel Walraven via:

Facebook: www.facebook.com/abelwalraven