Willem-Alexander marathon New York ANP 200x150 Van enthousiaste fan tot serieus IOC-lid 1996

Van enthousiaste fan tot serieus IOC-lid

Willem-Alexander marathon New York ANP 200x300
“Laten we sport nog nadrukkelijker omarmen. Een maatschappelijk fenomeen waarmee we onze samenleving kunnen inspireren. En verenigen. Waarmee we een beter Nederland kunnen bouwen.” Dat zei kroonprins Willem-Alexander tijdens zijn speech in december 2012 bij de ontvangst van de Olympische en Paralympische medaillewinnaars in het Paleis op de Dam.

Het pleidooi voor de waarde van sport was welgemeend. De toekomstige koning heeft de sport altijd een warm hart toegedragen. Sinds 1998 werd dat uiteraard het meest zichtbaar in zijn rol als IOC-lid, maar ook daarvoor was hij al veel op en rond de sportarena’s te zien.

In 1986 reed Willem-Alexander de veertiende editie van de Elfstedentocht. Om kwart voor tien ’s avonds kwam hij in Leeuwarden over de finish, waar hij werd opgevangen door zijn ouders, koningin Beatrix en prins Claus. De Prins van Oranje reed de tocht onder het pseudoniem W.A. van Buren. Pas tijdens de wedstrijd maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zijn ware identiteit bekend. Zelfs de voorzitter van de Vereniging Friese Elfsteden, ingenieur Jan Sipkema, wist aanvankelijk niet dat er een prominent lid van het Koninklijk Huis tot de rijders behoorde. Meer over dit misverstand is te lezen op de website Geschiedenis24.

Dat de prins de schaatstocht reed in een Playboy-broek en een Marlboro-jack, leverde hem in de media wel de nodige kritiek op, maar uiteindelijk overheerste toch de bewondering voor het voltooien van de Tocht der tochten.

Willem-Alexander had kennelijk wel aanleg voor duursporten. Zes jaar na zijn krachttoer in Friesland liep hij de marathon van New York. Aan de zijde van onder meer oud-wielrenner Gerrie Knetemann voltooide hij de 42,2 kilometer in een tijd van 4 uur, 32 minuten en 21 seconden.

In de daarop volgende jaren leerde Nederland zijn kroonprins vooral kennen als een passief maar wel zeer enthousiast sportliefhebber. In 1994 tijdens het WK-voetbal in de Verenigde Staten hoste hij met een oranje petje op en een blikje in de hand, vrolijk mee met de oranje massa. Het uitbundige gedrag leverde hem de bijnaam Prins Pils op.

Zijn optreden tijdens de Olympische Spelen in Atlanta leidde tot veel discussie in de media. Zo zong hij na het goud van de Holland Acht vanaf de tribune luidkeels mee met “Wat zijn die Yanken stil”. Toen de hockeysters na een strafballenserie het brons veroverden, rende hij het veld op, om te midden van de feestende dames het behaalde eremetaal te vieren. Volgens de Volkskrant was zijn moeder not amused en fractievoorzitter Bas van der Vlies van de SGP zei in diezelfde krant dat hij "een grotere terughoudendheid op prijs had gesteld". NRC Handelsblad noemde zijn optreden een kroonprins onwaardig. Maar in een NIPO-opiniepeiling gaf 81 procent van de Nederlanders aan het gedrag van de prins wel te waarderen.

Ook bij de internationale Olympische beweging had men kennelijk wel sympathie voor het enthousiasme van onze kroonprins, want nog geen twee jaar later werd hij benoemd tot lid van het IOC.

Foto: Willem-Alexander komt over de finish van de marathon van New York.

Bronnen:
  • Geschiedenis24
  • Koninklijk Huis
  • De Telegraaf
  • de Volkskrant
  • NRC Handelsblad
  • Foto: ANP

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie