Reijden_Johannes P. van der 200x150 Joop van der Reijden Interim-voorzitter 1998-1999 1999

Joop van der Reijden

Reijden_Johannes P. van der 200x300
Naam: Van der Reijden, Johannes Piet (Joop) 
Geboren: 7 januari 1927 te Leiden
Overleden: 3 februari 2006 te Nieuwegein

Interim-voorzitter: mei 1998-november 1999

Joop van der Reijden maakte al vroeg de combinatie van sport en bestuur. Tijdens zijn studie Economie was hij al voorzitter van de Leidsche Zwemclub, waar hij ook waterpolotrainer was.

In de jaren zestig sloot hij zich aan bij de CHU, een van de voorlopers van het CDA. De politicus werd in 1982 staatssecretaris van Volksgezondheid in het eerste kabinet-Lubbers. Dat bleef hij tot 1986. Daarna bekleedde hij diverse functies in de sport, het bedrijfsleven en de publieke omroep. In 1988 werd hij voorzitter van de NOS, om twee jaar later deze functie te gaan bekleden bij Veronica.
 
Van der Reijden werd in mei 1998 interim-voorzitter van NOC*NSF na het plotselinge aftreden van Wouter Huibregtsen. Een halfjaar later presenteerde hij een geheel nieuw bestuur, om in 1999 zelf plaats te maken voor Hans Blankert.

Bij zijn afscheid bekende de Veronicaman dat hij de sport zou missen, dat hij aangedaan was en dat hij thuis op het hoofdkussen een traan zou laten. "Ik had plezier in het werken bij wat ik in het begin een enorme padvindersclub vond. Veel van die padvinders hebben echter grote capaciteiten en daar heb ik veel waardering voor. Vooral voor het bestuur dat er nu zit."

Van der Reijden, die voor zijn verdiensten voor de sport de Olympic Order kreeg, benaderde indertijd ook Erica Terpstra voor een bestuursfunctie. De leden kozen de oud-politica eind 2003 als voorzitster van NOC*NSF.

Bronnen:
  • ANP
  • Parlement & Politiek
  • Foto: NOC*NSF

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie