Hein Verbruggen_Dean Mouhtaropoulos_Getty Images 200x150 Hein Verbruggen 2008

Hein Verbruggen

Hein Verbruggen_Dean Mouhtaropoulos_Getty Images 300x200

Hein Verbruggen was van 1991 tot 2005 voorzitter van de Internationale Wielren Unie UCI. Onder zijn leiding debuteerden in Atlanta 1996 profwielrenners op de Olympische Spelen. Door zijn functie van UCI-voorzitter werd hij in 1996 benoemd tot lid van het Internationaal Olympisch Comité, waarmee hij tevens bestuurslid werd van NOC*NSF.

Verbruggen trad in 2005 af als voorzitter van de UCI, maar werd kort daarna bij dezelfde organisatie vicepresident, verantwoordelijk voor internationale relaties. Dit betekende dat hij in 2005 kortstondig zijn IOC-lidmaatschap verloor, maar tijdens de Olympische Spelen van Turijn in 2006 opnieuw werd benoemd tot lid van het IOC.

Na afloop van de Olympische en Paralympische Spelen in Beijing trad Verbruggen terug als lid van het IOC. Het IOC heeft hem vervolgens benoemd tot erelid. Op 18 november 2008 benoemde de Algemene Vergadering van NOC*NSF Hein Verbruggen tot erelid.

In de periode dat Verbruggen voorzitter was van de UCI kampte zijn favoriete sport met veel dopingschandalen. Verbruggen raakte zelf ook in opspraak omdat hij een goede relatie onderhield met Lance Armstrong. Beschuldigingen tegen hem zijn nooit hard gemaakt.

Hein Verbruggen overleed in juni 2017 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie.

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie