za 08 mrt 2014 Geen Nederlands succes op eerste dag Paralympische Spelen

Verbruggen_afdaling300Bart VerbruggenFoto: Mathilde Dusol
SOCHI – De Nederlandse alpineskiërs hebben niet voor een verrassing kunnen zorgen op de afdaling. Op dit eerste ski-onderdeel van de Paralympische Winterspelen in Sochi kwam alleen Bart Verbruggen over de finish; hij werd veertiende. Anna Jochemsen miste vroegtijdig een poortje, zitskiër Kees-Jan van der Klooster ging halverweg onderuit.

Ondanks dat hij op top-8 mikte, was Bart Verbruggen tevreden met zijn veertiende plaats. Hij finishte op bijna zes seconden van winnaar Markus Salcher uit Oostenrijk “Ik maakte twee fouten. Dat heeft me die plek in de top-8 gekost”, vertelde hij na afloop. “Maar ik neem de kennis van het parcours mee naar morgen, naar de Super G.”

Anna Jochemsen kwam balend beneden. “Ik wilde de bochten scherp aansnijden, omdat ik daar in de training veel tijd liet liggen. Ik zag te laat dat ik die bocht té scherp aansneed en aan de verkeerde kant uitkwam. Dit is een ‘worst case scenario’. Ik had me mijn Paralympisch debuut anders voorgesteld.”

Van der Klooster
Voor Kees-Jan van der Klooster is de afdaling zijn favoriete onderdeel. “Als ik niet gevallen was, had ik hier mee kunnen doen voor het podium”, zei de zitskiër. “Ik was goed bezig, maar ik bleef hangen in de prutsneeuw. De omstandigheden zijn zwaar. Je moet grip hebben op de sneeuw, maar de bovenlaag is veel te zacht.”

>> Bekijk een interview met Bart Verbruggen
>>  Bekijk een interview met Anna Jochemsen
>> Bekijk een interview met Kees-Jan van der Klooster
>> Check de uitslagen
>> De dag in foto's
Deel dit via: