vr 14 mrt 2014 Goud voor Bibian Mentel op snowboardcross

Mentel_medalplaza300Bibian MentelFoto: Mathilde Dusol
SOCHI – Bibian Mentel heeft voor het eerste Nederlandse succes op de Paralympische Spelen in Sochi gezorgd. De Utrechtse veroverde op de piste van Rosa Khutor het goud op de snowboardcross, die voor het eerst op het programma van de Paralympische Spelen stond. Lisa Bunschoten eindigde als zevende.

De 41-jarige Mentel was oppermachtig in Rusland. Ze bleef na drie runs, waarvan de minste werd weggestreept, de Spaanse Cecile Hernandez ruim negen seconden voor. Het brons was voor de Amerikaanse Amy Purdy op ruim zestien seconden.

“In de eerste run ben ik nog wat voorzichtig geweest”, erkent de Paralympisch kampioene. “Maar vooral in de tweede en derde run heb ik kunnen laten zien wat deze sport zo mooi maakt. Toen ik na twee runs zeker wist dat ik het goud te pakken had, kon ik volop genieten tijdens de laatste afdaling.”

Door haar goede prestaties in het afgelopen seizoen was de verwachting dat het goud naar Mentel zou gaan. “Maar je moet het dan nog wel even doen”, zei ze. “Tijdens de Olympische Spelen zijn er ook atleten geweest waarvan iedereen dacht dat ze het wel even zouden doen en waarbij het mis ging. De druk was er zeker, maar het is gelukt!”

Bunschoten zevende
Naast de gouden Mentel kwam ook Lisa Bunschoten in actie. Ondanks valpartijen in twee van de drie runs eindigde ze als zevende. “Ik baal, maar heb er wel van genoten”, zegt ze. “Ik maakte twee keer een foutje, daardoor kwam ik niet verder dan deze zevende plaats. Ik had op meer gehoopt.”

Bekijk de reactie van Bibian Mentel:
Deel dit via: