Foppe op fiets 200x150 2008: Foppe de Haan Video Bondscoach Nederlandse voetballers in China 2008

Foppe de Haan

Foppe op fiets 300x200
Naam: De Haan, Foppe Geert (Foppe) 
Geboren: 26 juni 1943 te Lippenhuizen

2008, Zomerspelen XXIX te Beijing, China
Functie: bondscoach voetbal

Voor het Nederlands voetbalelftal liepen de Olympische Spelen van Beijing 2008 uit op een teleurstelling. Als Jong Oranje had de ploeg zich de jaren ervoor tot tweemaal toe gekroond tot Europees kampioen. Met de titel in 2007 in eigen land kwalificeerde de ploeg zich bovendien voor het eerst sinds 56 jaar voor de Olympische Spelen. Tijdens het Sportgala werden de voetballers gekozen tot Sportploeg van het Jaar, terwijl bondscoach Foppe de Haan ook nog werd gelauwerd met de titel Coach van het Jaar.

Als beste Europese ploeg waren de verwachtingen hooggespannen. “Ik ga naar de Spelen om met een medaille terug te komen. Dat is mijn doel.'', verklaarde een van de dispensatiespelers Roy Makaay aan de vooravond van het toernooi. Ook de normaal zo bescheiden Fopp de Haan wikkelde er geen doekjes om: "De enige reden waarvoor we hier zijn is om het toernooi te winnen. We zijn tweevoudig Europees kampioen. Daar zijn we trots op. Iedereen denkt daardoor dat we goed zijn. En dat zijn we ook."

Maar in China kwamen de goede voornemens er niet uit. Al tijdens de voorbereiding bleek het spitsenkoppel Makaay/Sibon in de ogen van De Haan niet voldoende te functioneren en eenmaal in China maakte de hitte een spetterend optreden welhaast onmogelijk. Maar het grootste probleem voor Foppe de Haan was de eenheid binnen zijn ploeg. “We zijn nog geen echt team'', gaf hij na de tweede poulewedstrijd tegen de VS toe. “De meeste spelers moeten nog leren om met elkaar samen te spelen. Dat is een probleem.”

Met enig fortuin worstelde Oranje zich door de groepsfase, om in de kwartfinales te stranden tegen Argentinië. De laatste wedstrijd van Oranje was de beste, waarmee de ploeg zich nog een beetje revancheerde voor het eerdere optreden.

De Haan had in China vooral pech met de keuze van zijn dispensatiespelers. Roy Makaay raakte al in de openingswedstrijd geblesseerd aan zijn voet, Kew Jaliens ontbrak tegen Argentinië door een schorsing en Gerald Sibon kon ondanks zijn belangrijke doelpunten tegen de VS en Japan niet imponeren.

De Friese oefenmeester bekende dat hij zich een beetje had verkeken op de samenstelling en de diversiteit van zijn selectie. “Tijdens voorgaande EK's kon ik lezen en schrijven met jongens als Schaars, Vlaar, Huntelaar en Hofs. Dat was nu niet het geval. Dit was duidelijk een andere groep. Nogal wat jongens zijn moeilijk te doorgronden. Ze zijn meer op zichzelf. Maar daardoor hebben we echt niet verloren van Argentinië, hoor.''

Bekijk een reportage van NOS Studio Sport, over de voorbereiding van de voetballers op Papendal, waarin Foppe de Haan zijn selectie bekendmaakt.

 

Bronnen:
  • ANP
  • Foto: ANP
  • Beelden: NOS 

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie