Royston Drenthe 2008: Voetballers Video Na 56 jaar waren er weer Nederlandse voetballers actief op de Spelen. 2008

Voetballers

Royston Drenthe 300x200
2008, Zomerspelen XXIX te Beijing, China
Sport: voetbal
Onderdeel: mannenteam 
Prestatie: kwartfinale

Na drie matige groepswedstrijden verliet het Nederlands elftal zaterdag 16 augustus alsnog enigszins met opgeheven hoofd het Olympisch voetbaltoernooi van Beijing 2008. De ploeg van Foppe de Haan kwam met meer geluk dan wijsheid door de groepsfase, maar in de kwartfinale tegen regerend kampioen Argentinië kon Oranje eindelijk laten zien wat het kon. Het goede spel werd echter niet beloond, vooral dankzij Lionel Messi won de titelhouder na verlenging met 2-1. 

Bekijk een voorbeschouwing van NOS Studio Sport op de eerste wedstrijd van Oranje in China:
Het eerste Olympische optreden van de Nederlandse voetballers sinds Helsinki 1952 was eigenlijk nooit erg gelukkig. Aanvoerder Ron Vlaar haakte in de aanloop geblesseerd af, terwijl dispensatiespeler Roy Makaay in de openingswedstrijd tegen Nigeria zijn voet brak en het verdere toernooi ook niet meer in actie kwam. In Tianjin hield Nederland een punt over aan de confrontatie met de Afrikanen (0-0), maar door de enorme hitte waren beide ploegen niet in staat het publiek een mooie pot voor te schotelen.

Tegen de VS leek Oranje al in een vroeg stadium van het toernooi te stranden, maar invaller Gerald Sibon hield met een rake vrije trap in blessuretijd Oranje in de race. “Ik schiet vaak niet goed, maar wel hard'', zei Sibon over zijn belangrijke doelpunt. “Als de bal op doel is, moet er een goede keeper staan. Anders vliegt hij erin. Gelukkig was dat het geval. Want een snelle thuisreis zit niet in mijn planning.''

Nederland speelde de derde wedstrijd tegen Japan opnieuw niet goed, maar het won wel door een benutte strafschop van opnieuw Gerald Sibon. Dankzij de overwinning van Nigeria in de andere groepswedstrijd tegen de Amerikanen (2-1), plaatste Oranje zich voor de kwartfinales. Met vijf punten eindigde Oranje als nummer twee achter Nigeria (zeven punten) en voor team USA (vier). De ploeg van Foppe de Haan mocht het in de volgende ronde opnemen tegen de nummer 1 van groep A, Argentinië.

Nederland leek vooraf nagenoeg kansloos voor een plaats bij de laatste vier. Die inschatting was niet alleen gebaseerd op het matige spel in de groepsfase, maar ook op de selectie van de tegenstander. De latere winnaar beschikte over sterren als Lionel Messi (Barcelona), Javier Mascherano (Liverpool), Juan Riquelme (Boca Juniors), Fernando Gago en Sergio Aguero (Atletico Madrid).

Tot groot genoegen van de op de tribune fanatiek meelevende Diego Maradona dreigde Argentinië het Nederlands elftal in de beginfase te overlopen. Lionel Messi opende in de veertiende minuut de score: 1-0. In het warme Shanghai (28 graden) schakelden de Argentijnen na de snelle openingstreffer over op een lager tempo. Otman Bakkal profiteerde nog in de eerste helft. De PSV’er kreeg de bal voor de voeten toen Sno zijn schot geblokt zag door Dani Parejo en schoot beheerst raak: 1-1. Aan het slot van de eerste helft van de verlenging zette Messi met een mooie voetbeweging Angel di Maria voor doelman Vermeer. De middenvelder schoot zijn ploeg beheerst naar de laatste vier van het Olympisch voetbaltoernooi. Na drie weinig verheffende groepswedstrijden was De Haan na het enerverende duel eindelijk redelijk tevreden over zijn Olympische ploeg. “Mijn spelers hebben als collectief hard gewerkt. Het heeft in China vrij lang geduurd voordat we een echt team vormden. Jammer dat we juist nu naar huis moeten.''

De Haan bekende dat hij zich een beetje had verkeken op de samenstelling en de diversiteit van zijn selectie. “Tijdens voorgaande EK's kon ik lezen en schrijven met jongens als Schaars, Vlaar, Huntelaar en Hofs. Dat was nu niet het geval. Dit was duidelijk een andere groep. Nogal wat jongens zijn moeilijk te doorgronden. Ze zijn meer op zichzelf. Maar daardoor hebben we echt niet verloren van Argentinië, hoor.''

Selectie:
Doel: Piet Velthuizen (Vitesse), Kenneth Vermeer (Ajax). Verdediging: Kew Jaliens (AZ), Calvin Jong-A-Pin (sc Heerenveen), Kees Luijckx (AZ), Dirk Marcellis (PSV), Erik Pieters (PSV), Gianni Zuiverloon (West Bromwich Albion). Middenveld: Otman Bakkal (PSV), Urby Emanuelson (Ajax), Jonathan de Guzman (Feyenoord), Hedwiges Maduro (Valencia), Evander Sno (Celtic). Aanval: Roy Beerens (sc Heerenveen), Ryan Babel (Liverpool), Royston Drenthe (Real Madrid), Roy Makaay (Feyenoord), Gerald Sibon (sc Heerenveen).

Bondscoach: Foppe de Haan

Groepswedstrijden:
7 augustus 2008, Tianjin: Nederland-Nigeria 0-0

10 augustus 2008, Tianjin: Verenigde Staten-Nederland 2-2
0-1 Babel (16 min.)
1-1 Kljestan (65 min.)
2-1 Altidore (73 min.)
2-2 Sibon (93 min.)

13 augustus 2008, Shenyang: Nederland-Japan 1-0
1-0 Sibon (74 min./pen)

Kwartfinale:
16 augustus 2008, Shanghai: Nederland - Argentinië 1-2
0-1 Messi (14)
1-1 Bakkal (36)
1-2 Di Maria (105)

Foto: Royston Drenthe in actie tegen Nigeria.

Bronnen:
  • ANP
  • Foto: ANP
  • Beelden: NOS

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie