Lisette Sevens 200x150 1984: Lisette Sevens Video Afscheid na gouden hoogtepunt 1984

Lisette Sevens

Lisette Sevens 300x200
Naam: Sevens, Elisabeth Anthonius Maria Ignatius (Lisette)
Geboren: 29 juni 1949 te Helmond

1984, Zomerspelen XXIII te Los Angeles, Verenigde Staten
Sport: hockey
Onderdeel: damesteam
Prestatie: goud

Lisette Sevens speelde hockey eerst voor het weinig betekenende HUAC in haar geboorteplaats Helmond en daarna voor HBS in Bloemendaal, maar haar glorietijd begon in 1971 bij Amsterdam, de club waarmee zij vele landstitels zou veroveren.

Op 24-jarige leeftijd maakte zij in 1974 haar debuut in het Nederlands elftal op Wembley waar het sterke Engeland met 2-0 werd verslagen. Er zouden nog 124 interlands volgen. Met haar begon een gouden periode van het Oranjeteam, dat met speelsters als Det de Beus, Toos Bax, Fieke Boekhorst, Elsemieke Havenga, Sophie von Weiler, Sandra le Poole en Marieke van Doorn de grote internationale toernooien in de jaren zeventig en tachtig beheerste. Vier keer stond ze met haar teamgenoten op het ereplatform om de wereldtitel in ontvangst te nemen.

Met haar zeer positieve instelling was aanvoerster Lisette Sevens de dragende kracht voor de bondscoaches Timmermans en Van Heumen. Haar grootste kracht lag op het middenveld, maar ze kon op bijna alle posities goed uit de voeten. In haar spel was Lisette Sevens ijverig en taai. Je moest haar drie keer passeren voordat je haar echt voorbij was. Hoogtepunt van haar carrière was de Olympische titel die ze met het Nederlands elftal veroverde bij de Olympische Spelen in Los Angeles 1984. Daarna nam dit sieraad van het vaderlandse hockey afscheid van de wedstrijdsport.

Bekijk een reportage van de NOS uit 2009 over Lisette Sevens:Foto: Vreugde bij de Oranje-dames na het veroveren van de gouden medaille op de Olympische Spelen in LA. V.l.n.r. Sandra Le Poole, Irene Hendriks, Martine Ohr, Alette Pos, Lisette Sevens en Fieke Boekhorst.

Bronnen:
  • Sportportretten Sport.nl 
  • Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
  • Foto: ANP/Paul Stolk 
  • Beelden: NOS

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie