Sydney 2000 200x150 2000: Hockeymannen Video Hockeyers prolongeren Olympische titel 2000

Hockeymannen

Sydney 2000 619x280

Sport: hockey
Onderdeel: mannentoernooi
Prestatie: goud
Datum finale: 30 september 2000

Met Stephan Veen als briljante exponent nam een gouden hockeygeneratie in Sydney 2000 glorieus afscheid. De 30-jarige aanvoerder van het Nederlands elftal speelde met doelman
Ronald Jansen (36), Jacques Brinkman (34) en Wouter van Pelt (32) zijn laatste interland. Met een zwaar bevochten zege in de Olympische finale tegen Zuid-Korea (3-3 en 5-4 met strafballen) voegde hij de zevende hoofdprijs toe aan zijn indrukwekkende erelijst.

Modelsporter Veen was bovendien de beste man van Oranje. De lichtvoetige middenvelder nam alle treffers van de titelverdediger voor zijn rekening en schoot bovendien uit de tiende en laatste strafbal zijn ploeg naar het goud, na de misser van Seung-Tae Song (naast). Daarmee bleef de unieke trilogie in stand. Want ook de wereldtitel en de Champions Trophy staan in de prijzenkast van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB).

Bekijk de beslissende strafbal van Stephan Veen:

Het nieuwe Olympische succes, vier jaar na de titel in Atlanta, kwam niet zonder geluk tot stand. In de groepsronde voelde Oranje zich na de ontluisterende nederlaag tegen Pakistan (0-2) uitgeschakeld. Dankzij een verrassende overwinning van Groot-Brittannië op concurrent Duitsland (2-1) bereikte Nederland alsnog de halve finales. Daarin werd Australië moeizaam (0-0) via strafballen verslagen.

Na afloop van die wedstrijd liet Hendriks weten dat het team dank zij intensieve training en de hulp van de Britse psycholoog John Syer beter met de stress van een beslissende strafballenserie kan omgaan. Dat bewees Nederland twee dagen later eens te meer tegen Zuid-Korea.

In de ietwat tamme finale demonstreerde Oranje zelden het surplus aan kwaliteit. Vijf minuten voor tijd leidde Oranje nog met 3-1. Via twee succesvolle strafcorners, waarbij de hele verdediging van Nederland stond te slapen, kwam Zuid-Korea sensationeel terug
tot 3-3. Op karakter vocht Nederland zich door de verlenging, een belangrijk winstpunt na de eerdere strubbelingen in de selectie.

In de afsluitende strafballenserie toonden Lomans, Geeris, Van Pelt, Eikelboom en de onbetwiste uitblinker Veen stalen zenuwen. Dat onderdeel van het spel beheerste het Nederlands hockeyteam in Sydney misschien wel het best, mede dankzij de adviezen van John Syer.

Bekijk de aflevering van Andere Tijden Sport over Het wonder van Sydney:De selectie bestond uit: Ronald Jansen, Bram Lomans, Diederik van Weel, Erik Jazet, Peter Windt, Wouter van Pelt, Sander van der Weide, Jacques Brinkman, Piet-Hein Geeris, Stephan Veen, Marten Eikelboom, Jeroen Delmee, Guus Vogels, Teun de Nooijer, Remco van Wijk, Jaap-Derk Buma. Bondscoach: Maurits Hendriks.

Foto: Stephan Veen wordt bedolven onder zijn ploeggenoten na zijn beslissende strafbal in de finale tegen Zuid-Korea.

Bronnen:
- ANP
- Foto: ANP
- Beelden: NOS

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.