Faas Wilkes 200x150 1948: Faas Wilkes Wilkes, Rijvers en Lenstra vormden de voorhoede van Oranje in 1948. 1948

Faas Wilkes

Faas Wilkes 200x300
Naam: Wilkes, Servaas (Faas)
Geboren: 12 oktober 1923 te Rotterdam
Overleden: 15 augustus 2006 te Rotterdam
1948, Zomerspelen XIV te London, Verenigd Koninkrijk
Sport: voetbal
Onderdeel:  herenteam
Prestatie:  in de eerste ronde uitgeschakeld

Faas Wilkes heeft in 1948 twee wedstrijden op de Olympische Spelen van 1948 gevoetbald. Meedoen is belangrijker dan winnen, luidt het motto van dit sportfeest, maar de voetballer heeft daar weinig mee. “Deelnemen belangrijker dan winnen? Ben je gek zeg. Winnen. Dáár gaat het om. Zo is het nu eenmaal in de sport. Zo is het trouwens in het hele leven: Winnen! De sport ontdaan van al zijn franje is toch niets anders dan: we moeten winnen! Winnen! Winnen!”

Twee wedstrijden later lag Oranje er al uit. “Voor Kees Rijvers was de emotie te machtig en hij barstte in een hartroerend snikken los. Hij was nauwelijks tot bedaren te brengen. We waren er kapot van. De Olympische droom was uitgedroomd. Vage visioenen van lauweren en goud hadden erin geschemerd, verlangens die gerijpt waren in de nevelen der verbeelding. Misschien wel een te verhitte verbeelding.”

Voor de rest heeft Wilkes veel gewonnen in zijn loopbaan, die begon bij het Rotterdamse Xerxes. Hij werd vooral beroemd in Spanje en Italië. Na Bep Bakhuys en Gerrit Vreken was hij namelijk de derde Nederlandse voetballer die in het buitenland prof werd. Omdat in die jaren amateurvoetbal de norm was voor het Nederlandse voetbal werd hij zes jaar voor Oranje gepasseerd en speelde daardoor slechts 38 interlands. In tien daarvan vormde hij met Kees Rijvers en Abe Lenstra het ‘Gouden Binnentrio’.

Ondanks een groot aantal gemiste interlands was Wilkes jarenlang topscorer van het Nederlands Elftal met 35 goals. Totdat Dennis Bergkamp hem in 1998 overtrof. ‘Ik heb het record van meneer Wilkes gebroken’, fluisterde de Amsterdammer daarna.

Wilkes had samen met zijn vrouw een kledingmagazijn tegenover het Rotterdamse stadhuis. In zijn woonplaats wordt sinds 2000 de Faas Wilkes Sportprijs gegeven aan een Rotterdamse sporters met een uitzonderlijke prestatie. Zes jaar later is hij overleden.

Bronnen:
- www.sportgeschiedenis.nl
- Foto: ANP

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Erfgoed voetbal 1952

De accreditatie van voetballer Joop Odenthal behoort tot het sporterfgoed van NOC*NSF.

#Sporthistorie