Rienks en Florijn 200x150 1988: Rienks en Florijn

Goud in Seoul

1988

Rienks en Florijn

Rienks en Florijn 300x200Nico Rienks (li.) en Ronald Florijn in Seoul

Naam: Florijn, Ronald
Geboren: 21 april 1961 in Leiden

Naam: Rienks, Nicolaas Hessel (Nico)
Geboren: 1 februari 1962 in Tiel

1988, Zomerspelen XXIV te Seoul, Zuid-Korea
Sport: roeien
Onderdeel: dubbeltwee
Prestatie: goud

Nico Rienks had in de roeisport het liefst uitgeblonken als skiffeur, maar evenals tijdgenoot Ronald Florijn was hij als solist wel goed, maar niet zo goed dat hij internationaal aan de top kon komen. Samen met Florijn in de dubbeltwee bleek hij wel van wereldklasse. Het mondde uit in een magistrale race bij de Olympische Spelen van Seoul 1988 waarbij het tweetal beslag legde op het goud. 

Nog twee jaar bleef deze uitnemende combinatie in stand, maar na een tweede plaats bij het WK 1989 en een vijfde bij het WK 1990 was de inspiratie kennelijk uitgewerkt en werd de samenwerking beëindigd.

Rienks ging verder in de dubbeltwee met Henk Jan Zwolle en veroverde met hem in 1991 direct de wereldtitel. Een jaar later bij de Spelen van 1992 in Barcelona eindigde het duo als derde, wat een lichte tegenvaller was. Daarmee leek Rienks rol als toproeier uitgespeeld te zijn. Maar zijn schoonste uur zou nog komen.

Al vele jaren ontbeerde Nederland een acht van hoog internationaal niveau. Rienks en Florijn smeedden het plan om daar een eind aan te maken. Zij verzamelden een stel geroutineerde roeiers om zich heen en formeerden zo de Holland Acht, waarmee in Atlanta 1996 goud zou worden gewonnen, de Nederlandse roeiprestatie van de eeuw.

In 2006 kreeg Nico Rienks samen met Anton Geesink, Ard Schenk, Johan Cruijff en Sjoukje Dijkstra als eerste sporter de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt.

Lees ook:

>> Olympisch roeigoud kwam voor Rienks en Florijn niet onverwachts

Bronnen:

  • Sportportretten Sport.nl
  • NOC*NSF
  • Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
  • Foto: ANP

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie