21 mei 2012 100 dagen tot de Paralympische Spelen

Andre Cats 300
ARNHEM – Over precies honderd dagen beginnen in Londen de Paralympische Spelen. Chef de mission van Paralympic Team Netherlands André Cats maakt de balans op, in de aanloop naar wat volgens hem de 'mooiste en grootste Paralympische Spelen ooit' worden.

“De kwalificaties in de verschillende sporten lopen op hun einde. Als we straks alle sporters bij elkaar optellen, dan komen we uit op een aantal van tussen de 85 en negentig sporters. Dat is een kleine vooruitgang ten opzichte van de Paralympische Spelen in Beijing”, zegt Cats.

Ten opzichte van de Spelen in 2008, is Nederland wel in twee takken van sport minder vertegenwoordigd. Cats: “Toen deden we ook mee in het roeien en in het judo, nu niet. Daar is helaas ook geen andere sport voor in de plaats gekomen. Dat is jammer, maar geeft ook aan dat het steeds lastiger wordt om in een tak van sport de stap naar het hoogste podium te maken. Om de Paralympische Spelen te halen moet je echt een wereldtopper zijn, anders kom je er niet.”

Cats, die via jaar geleden Thea Limbach opvolgde als chef de mission, heeft de Paralympische sport de afgelopen jaren zien veranderen. “Bijvoorbeeld in zwemmen, atletiek en wielrennen, heeft een belangrijke professionaliseringsslag plaatsgevonden. Het zijn nu alledrie fulltime programma’s geworden. Dat gaat ook in alledrie de sporten meer atleten dan in Beijing opleveren.”

Onder meer het grotere aantal sporters in die drie takken van sport, moet Nederland ook meer medailles dan in Beijing gaan opleveren. Toen eindigde Nederland op een negentiende plaats, met vijf keer goud, tien keer zilver en zeven keer brons. “De doelstelling voor Londen is een vijftiende plaats: beter dan in Beijing.”

“Alle takken van sporten hebben een eigen route naar Londen uitgestippeld”, vervolgt Cats. “Het is nu zaak om het laatste stuk van die route zorgvuldig af te werken zodat iedereen top voorbereid, gezond en blessurevrij aankomt. Het gaat nu alleen nog om de details. Maar die maken wel het verschil. Als je nu verkeerde keuzes maakt, kun je alsnog de voorbereidingen van de afgelopen drie jaar om zeep helpen. Als je de goede keuzes maakt, kun je straks de kers op de taart zetten.”

Cats verwacht dat London 2012 de ‘mooiste en grootste Paralympische Spelen ooit’ worden. In aantal deelnemende landen en sporters klopt dat in ieder geval: ten opzichte van vier jaar geleden doen er in Londen negentien landen en 250 sporters meer mee. “Maar je ziet het ook aan de kaartverkoop, de aandacht die Londen er aan geeft en de belangstelling die er vanuit allerlei kanten voor is. Zo is er een flinke toename in het aantal persaccreditaties dat is aangevraagd en komt de NOS met een dagelijks live-programma van een half uur en met een samenvattingenprogramma later op de avond. Het is mooi om te zien dat de belangstelling vanuit de media zo sterk is toegenomen.”

De Paralympische Spelen worden gehouden van 29 augustus tot en met 9 september. Tijdens de sluitingsceremonie is er onder meer een optreden van Coldplay.
Deel dit via: