3 sep 2012 Beide Oranjeteams op medaillekoers

sonar3 300x200
WEYMOUTH - Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen zijn maandag gewoon doorgegaan met het boeken van overwinningen in de Sonar-klasse. Race vijf schreven de Nederlanders op hun naam en in race zes werden ze derde. Thierry Schmitter had een iets minder succesvolle dag in de 2.4mR klasse. Met een zesde en tiende plaats zakte Schmitter naar een derde plaats in het klassement.

De dag begon met veel zon en uitstel vanwege een gebrek aan wind. Na een paar uur kwam de zeewind uit het westen opzetten en werden alle paralympische zeilers tegelijk het water op gestuurd in ongeveer 6-8 knopen wind.

Sonar-team stevig aan de leiding
De Nederlandse Sonar-zeilers begonnen de dag op als leiders in het klassement. De Australiërs en Fransen hadden gisteravond beide een protest verloren. Amerika en Nederland schoven een plek op. Die favorieten rol wisten ze waar te maken op een cruciaal moment in de serie.

Udo Hessels gaf de volgende reactie: “Het leek eenvoudiger dan dat het was. Wat je op dit moment ziet is dat als wij, als we onze vrije lijn weten te vinden en dat we vandaar op de shifts gaan werken, dit het resultaat is. Zo gaat het dan. We moeten daarvoor een goede start hebben, goede snelheid hebben en weten waar we heen willen. Dat lukt meestal.”

“Het is altijd even zoeken naar het windpatroon. Zeker op zo een dag als deze. Je hebt niet alle windraaiingen goed. In de laatste race misten we er een, dan moet je genoegen nemen met een derde plek.”

“Wat we moeten doen, halverwege de serie? We moeten ons blijven concentreren en blijven focussen op onze eigen race. Ik verwacht niet heel veel veranderingen in het weer, dus we moeten zo doorgaan. Race voor race.”

Stand Sonar na 6 races:
1 NED 9pnt
2 NOR 19 pnt
3 FRA 21 pnt
4 USA 22 pnt
5 AUS 23 pnt
 
thierry3 300x201
Thierry Schmitter
In de 2.4mR klasse gaat de Engelse Helena Luca aan de leiding. Lucas, die het als enige vrouw opneemt tegen zeer ervaren mannen, deed hele goede zaken met een twee overwinningen op een dag. Lucas haar concurrenten Kroger (GER) goud in Sydney, Seguin (FRA) goud in Athene en Schmitter brons in Athene, hadden vandaag het nakijken.

Thierry Schmitter reageerde als volgt: “Zeg het maar, het was niet makkelijk. De wind was op zich wel goed. Er stond niet veel wind. Maar dat was niet het probleem. Ik heb twee keer gemist, dat er vlak na de start, heel lokaal zeg maar, best wel wat stroom stond.”

“Pas tijdens de start van race zes zag ik dat de stroom daar op dat plekje van de start. Heel bijzonder, je moest er direct zijn om die stroom te pakken. Dat miste ik. En met weinig wind is het dan heel moeilijk om weer in te halen. Iedereen gaat nu even hard.”

“In race zes was het redelijk indrukwekkend hoe snel de Duitser en ik achter in het veld terecht kwamen want we misten die stroming in ons voordeel en we misten ook allebeide een behoorlijke winddraaiing. Daar lig je dan….”

“Tja, we zitten iets over de helft van het evenement. Het is heel spannend. Er is nog veel te winnen maar ook veel te verliezen. Nu wordt het zaak de pijn een beetje te vergeten en te concentreren op de tweede helft van het evenement.”

Stand 2.4mR na 6 races:
1 Helena Lucas (GBR) 8 pnt
2 Heiko Kroger (GER) 17 pnt
3 Thierry Schmitter (NED) 20 pnt
4 Damien Seguin (FRA) 21 pnt
5 Paul Tingley (CAN) 30 pnt

Foto's: Richard Langdon
Deel dit via: