6 sep 2012 Brons voor tennisster Jiske Griffioen

Jiske Griffioen_200x300
LONDEN - Rolstoeltennisster Jiske Griffioen heeft de bronzen medaille bij het dames enkelspel op de Paralympische Spelen behaald. De als derde geplaatste rolstoeltennisster uit versloeg in de kleine finale de Duitse Sabine Ellerbrock met 6-2 en 7-6. Het podium bij het dames enkelspel is nu geheel oranje. De finale, die morgen wordt gespeeld, gaat tussen Esther Vergeer en Aniek van Koot.

Griffioen, die de halve finale van Esther Vergeer verloor, startte de wedstrijd moeizaam. Ze keek meteen tegen een 2-0 en 0-30 achterstand aan, maar kreeg vervolgens de geest: "Ik begon wat losser te spelen en kwam wat beter op het scorebord te staan. Rijden is haar zwakste kant en ik wist haar goed de hoeken in te sturen." Griffioen sleepte de set binnen 24 minuten binnen.

In de tweede set nam Ellerbrock, de nummer vier van de wereld, opnieuw een 2-0 voorsprong en ook nu wist Griffioen die schade meteen te repareren. De 27-jarige Amsterdamse wist nu echter niet door te drukken en er ontspon zich een boeiend gevecht met lange rally's en veel servicebreaks. "Dat was overleven. Ik probeerde wel hetzelfde spel aan te houden, maar door de spanning en haar betere spel lukte dat minder goed." 

In de tiebreak leek het muntje de kant van de Duitse op te vallen, maar Griffioen herpakte zich bij een 5-2 achterstand. "Rustig blijven, je eigen ding blijven doen, daar slaagde ik redelijk in. Dat is denk ik de sleutel geweest", verklaarde Griffioen har comeback en de uiteindelijke zege.

In Beijing werd Griffioen nog vierde, nu veroverde ze haar eerste enkelspelmedaille op de Paralympische Spelen. "In Peking was de spanning me te veel, wilde ik eigenlijk de baan niet meer op. Wat dat betreft merk ik dat ik in vier jaar veel bijgeleerd heb."

Het tennistoernooi is nog niet over voor Griffioen. Ze komt met Aniek van Koot nog in actie in de halve finales van het dubbelspel.

Foto: Jiske Griffioen juicht (fotograaf: Jurjen Engelsman)

Deel dit via: