2 sep 2012 Eerste verlies rolstoelbasketbalsters

120830 Basketbal Huitzing_9433
LONDON - De Nederlandse basketbalvrouwen hebben zondagavond voor het eerst verloren in hun Paralympische poulewedstrijden. In North Greenwich Arena werd het tegen Australië 49-58 (12-18, 20-30, 29-40, 49-58).

Australië is de bronzen medaillewinnaar van de vorige Paralympische Spelen in Beijing, maar had na 2008 niet meer van Nederland gewonnen. Aan Nederlandse kant was Inge Huitzing met 14 punten topscoorster, maar Mariska Beijer had haar dag niet. Ze had problemen met haar rolstoel en scoorde matig (7 punten) in vergelijking met haar scores tegen Groot-Brittannië en Canada.

"De stoel was kapot, maar dat maakt niet uit, want we hebben andere bij ons", reageerde Gertjan van der Linden na afloop van de wedstrijd. "Mariska is nog jong en speelt wisselvallig. Dat is jammer, maar dat is wat de meeste jonge spelers doen.

Over de tegenstander liet Van der Linden zich positief uit. "Australië was geweldig. Ze misten niet, dus daar kun je ook niet op verdedigen. De schotstatistieken zeggen genoeg. 37,7% voor Nederland en ruim 50% voor Australië. Dat hebben ze echt heel goed gedaan."

Nederland speelt maandag om 19.30 uur Nederlandse tijd de laatste wedstrijd in poule A. De tegenstander is dan Brazilië, het enige team dat nog geen enkele poulewedstrijd heeft gewonnen. De beste vier landen per poule gaan door naar de kwartfinales.Deel dit via: