7 sep 2012 Esther Vergeer opnieuw de beste

Vergeer_275x375
LONDEN - Esther Vergeer heeft vrijdag voor de vierde keer op rij het damesenkelspel op de Paralympische Spelen gewonnen. In de finale op Eton Manor gaf de Woerdense nummer 1 van de wereld haar landgenoot Aniek van Koot geen schijn van kans: 6-0 6-3. Gisteren won Jiske Griffioen al de strijd om het brons, waardoor het podium op dit onderdeel geheel oranje gekleurd is.

Vergeer won eerder het goud op de Paralympische Spelen in Sydney 2000, Athene 2004 en Beijing 2008. Daarnaast veroverde ze ook nog tweemaal het goud in het dubbelspel. Morgen speelt ze met Marjolein Buis ook in Londen de finale van het dubbelspel, waarmee ze haar totaalaantal Paralympische titels op zeven kan brengen. Van Koot en Griffioen zijn zaterdag de tegenstanders.

Vergeer heerst al jaren in het internationale rolstoeltennis en onderstreepte dit vrijdag opnieuw. Ze bleef voor de 470e keer op rij ongeslagen. In de eerste set gaf ze Van Koot geen kans, al sprak ze zelf van een stroeve start: "Ik was verschrikkelijk zenuwachtig, maakte veel fouten, dubbele fouten, mijn service liep voor geen meter. Pas na de 3-0 viel de druk van mijn schouders en kon ik doorkomen naar 6-0."

In het tweede bedrijf kwam ze op een voorsprong van 4-0. Van Koot kreeg toen wel een punt op het scorebord en pakte het servicepunt van Vergeer. Maar verder kwam ze niet. Vergeer maakte het met 6-3 af. "Aniek werd rustiger en maakte het me lastiger, maar uiteindelijk wist ik wel de puntjes bij elkaar te sprokkelen."

Vergeer was verguld met haar vierde gouden enkelspelmedaille. " Ik kwam hier met een plan en daarmee ben ik elke wedstrijd in gegaan. Ik voelde onwijs veel druk, al maanden van tevoren. Die leg ik mezelf misschien wel op, maar het is echt te gek dat het gelukt is."

De tennisster weet nog niet of ze over vier jaar in Rio de Janeiro voor haar vijfde titel op de Paralympics gaat. "Ik ga eerst van deze genieten'', zei ze. "Ik kan niet beloven dat ik er in 2016 in Rio de Janeiro weer bij ben. Ik heb namelijk geen idee wat er allemaal gaat gebeuren in het sociale deel van mijn leven.''

De 31-jarige rolstoeltennisster uit Woerden denkt echter voorlopig nog niet aan stoppen. "Ik heb me twee jaar voorbereid op deze Spelen. Maar als je dan met goud op het podium staat en het Nederlandse volkslied hoort spelen, weet je waar je het allemaal voor gedaan hebt. Misschien denk ik er over anderhalf jaar wel heel anders over, maar voorlopig heb ik er nog ongelooflijk veel plezier in.''

In het mannendubbelspel hebben Ronald Vink en Robin Ammerlaan de strijd om het brons verloren. Het Nederlandse duo was in twee sets niet opgewassen tegen Stephane Houdet en Michael Jeremiasz. De Fransen wonnen met tweemaal 6-0.

Foto: Esther Vergeer (fotograaf: Mathilde Dusol)

 
Deel dit via: